Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Historisk

Studenten Lyudmila Pavlichenko ble historiens mest effektive skarpskytter, og var venninne med Eleanor Roosevelt

Ukrainske Lyudmila Pavlichenko drepte 309 nazister under 2. verdenskrig.

MED FIENDEN I SIKTE: Ukrainske Lyudmila Pavlichenko drepte minst 309 nazister og er trolig historiens mest effektive skarpskytter. Foto: Sovjetisk propagandafoto fra 2. verdenskrig
MED FIENDEN I SIKTE: Ukrainske Lyudmila Pavlichenko drepte minst 309 nazister og er trolig historiens mest effektive skarpskytter. Foto: Sovjetisk propagandafoto fra 2. verdenskrig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sovjetiske rekrutteringsoffiserene tok først ikke Lyudmila Pavlichenko på alvor. En ung kvinnelig historiestudent som til og med hadde sminke og velstelt hår!

For å sette henne på prøve pekte offiserene ut to nazistiske soldater på den andre siden av ingenmannsland. Pavlichenko felte begge to med skarpskytterriflen sin. Hun fortalte senere at hun ikke regnet de to blant dem hun hadde skutt. Hun betraktet dem nærmest som en svenneprøve.

Allerede den neste dagen var Pavlichenko i kamp. En ung russisk soldat var i ferd med å sette opp geværet sitt i skyttergraven ved siden av henne. Han rakk aldri komme i stilling før han ble felt av en tysk kule. «Han var en hyggelig, glad gutt, og han ble drept rett ved siden av meg,» fortalte Lyudmila Pavlichenko senere. «Etter det, var det ingenting som kunne stoppe meg!»

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?