- ET GODT EKSEMPEL: Samiske Eli Anne Nystad (23) ble trukket fram som et godt eksempel på en som tør stå opp mot mobbing i Jens Stoltenbergs nyttårstale, etter at hun sto fram i media og fortalte om at en guttegjeng som i oktober i fjor forsøkte å tenne på jakka hennes fordi hun er samisk. Studenten som forsøkte å tenne på jakka sier i dag til Adresseavisen at han føler seg uthengt og trakassert av statsministeren. Foto: Privat
- ET GODT EKSEMPEL: Samiske Eli Anne Nystad (23) ble trukket fram som et godt eksempel på en som tør stå opp mot mobbing i Jens Stoltenbergs nyttårstale, etter at hun sto fram i media og fortalte om at en guttegjeng som i oktober i fjor forsøkte å tenne på jakka hennes fordi hun er samisk. Studenten som forsøkte å tenne på jakka sier i dag til Adresseavisen at han føler seg uthengt og trakassert av statsministeren. Foto: PrivatVis mer

Studenten som tente på jakka til Eli Anne føler seg uthengt av Stoltenberg

Eli Anne Nystad (23) ble hedret av statsministeren for å stå opp mot mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober i fjor fortalte samiske Eli Anne Nystad om at hun ble forsøkt tent på av en guttegjeng fordi hun var samisk.

- Plutselig tok en av guttene tak i meg og løftet meg rett opp for så å slippe meg rett ned, slik at jeg falt ned på asfalten, sa hun i høst.

Hyllet av Stoltenberg At hun gikk ut i media og fortalte om hendelsen, var noe statsminister Jens Stoltenberg trakk fram i sin nyttårstale som et eksempel på det å stå opp mot mobbing.

- Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det. I stedet for å bøye hodet tok hun offentlig oppgjør med mobberne. Eli Anne snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing, og ble et forbilde, sa Stoltenberg i talen.

Adresseavisen trykker i dag et intervju med mannen, som rett før jul fikk ei bot på 8000 kroner for å ha tent på jakka til Nystad.

Hevder Nystad var rasistisk Han sier at han føler seg trakassert og uthengt av statsministeren. Studenten i 20-åra mener at det som skjedde 5. oktober i fjor har blitt forvrengt i media og i statsministerens tale.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg hyllet 23 år gamle Eli Anne Nystad i sin nyttårstale. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg hyllet 23 år gamle Eli Anne Nystad i sin nyttårstale. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- At dette dreier seg om hatkriminalitet stemmer ikke i det hele tatt, sier han til avisa. Han har ikke bestemt seg for om han vil vedta bota.

Videre hevder mannen at det var Nystad som først tok kontakt med ham, og at han oppfattet at hun kom med rasistiske skjellsord. Dette er ifølge ham bakgrunnen for det som skjedde videre.

Han sier også at han ikke visste at Nystad var samisk.

Hendelsen som ble fanget av et overvåkingskamera, viser hvordan en person løftet henne opp og slapp henne i bakken, og en annen forsøker å tenne på pelskragen på jakka hennes med en lighter.

Avviser studentens versjon Overfor Adresseavisen sier Nystad i dag at hun ikke kjenner seg igjen studentens versjon, og at hun skal ha kommet med rasistiske utsagn avviser hun totalt.

- Jeg bruker aldri å kalle noen slikt. Jeg går i en klasse med personer fra mange andre land, og en av venninnene mine er fra Pakistan. Jeg er ikke en som kjefter eller provoserer andre, sier hun.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-trøndelag politidistrikt sier til Adresseavisen at politiet mener det ikke lå noe rasistisk bak da jakka til Nystad ble påtent.