Studentene ble bedt om å bryte forholdet

Den kinesiske menigheten mente forholdet mellom de to kinesiske studentene var uakseptabelt, og ba dem om å gå fra hveran-dre. Det gjorde de ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to drepte kineserne i 20-åra var aktive kristne i den kinesiske kirken i Oslo. Men deres kjærlighetsforhold ble oppfattet som umoralsk. Evangelist og leder for det pastorale rådet i Scandinavian Chinese Church forteller at de to studentene ble brakt til menigheten av en dansk misjonær:

- Vi beklager sterkt det som har skjedd, og vi har gått i bønn for dem. Dette er et sjokk for menigheten, og kom helt uventet. De var hyggelige, ordentlige folk, og vi hadde høye forventninger til dem, sier Xida Chen.

Brøt ikke forholdet

Han forteller at de to kom til gudstjenester i en ungdomsgruppe, Mandarin Speaking Fellowship.

- De var aktive medlemmer, og bisto praktisk i kirken, blant annet med å ønske folk velkommen til samlingene. De ønsket å bli døpt. Vi var klar over at de var kjærester, noe som ikke er uvanlig for unge i Kina, men i vår kristne menighet så vi på dette som uakseptabelt og umoralsk, og vi ba dem om å gå fra hverandre dersom de ville vise seg som sanne kristne. Dette gjorde de ikke. De fikk likevel bli i menigheten, for de var unge mennesker som måtte få tid til å tenke seg om, sier Chen.

Menigheten frykter nå hvordan drapene vil bli oppfattet i Norge.

- Vi er bekymret for at disse drapene vil gi nordmenn et negativt syn på kinesere i Norge, og vil samarbeide med myndighetene for at saken skal bli løst, sier han.

Musikkstudenter

De to studentene kom fra Fujian by i det sørøstlige Kina. De kom til Norge i slutten av august, men det er uklart om de kjente hverandre på det tidspunktet. Kvinnen skulle studere til pianomaker, og gikk på forberedende kurs. Hun hadde jobbet i flere år som kinesisklærer i Kina, og elsket musikk. Mannen skulle begynne å studere musikk-elektronikk, men hadde så dårlige engelskkunnskaper at han måtte gå på et halvt års engelskkurs.

- Det var skikkelige, ordentlige elever, og dette kommer som lyn fra klar himmel for oss, sier pressetalskvinne Grete-Elisabeth Haaland ved Musikk Instrument Akademiet. Hun gir uttrykk for at lærere og elever er sterkt preget av drapene.

De to studentene jobbet i fritida på den kinesiske restauranten Dinner i Oslo sentrum.

MENIGHETEN: De to drepte var aktive i Scandinavian Chinese Church i Oslo. Menigheten ba de to kjærestene om å bryte forholdet for å bli gode kristne.