Studentene får tjene mer

Regjeringen foreslår at studenter kan tjene 60 000 kroner i året, og fortsatt motta fullt studielån og stipend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil at det skal bli enklere for voksne å studere. Ett forslag er at forsørgertillegget ikke lenger skal behovsprøves mot ektefelle eller samboers inntekt.

Jobbe mer

Det av forslagene som nok vil vekke størst glede blant både voksne og yngre studenter er en heving av inntektsgrensa fra 3550 til 5000 kroner i måneden, uten at stipendet fra Lånekassa reduseres.

- Ja, det er i og for seg gledelig, sier Espen Widding fra Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. Men han jubler ikke av den grunn.

- Det er en billig måte å late som man gjør noe med studiefinansieringen, hevder han. Det som virkelig ville hjulpet, er å øke det totale støttebeløpet fra Lånekassa. En høyere inntektsgrense betyr bare at folk må jobbe mer ved siden av, hevder Widding.

Kortere behanlingstid

Stadig flere søker om lån og stipend. Derfor skal Lånekassa få mer penger til administrasjonen. Det vil forhåpentlig føre til kortere ventetid. De automatiske telefontjenestene og internettsidene skal også videreutvikles.

Mer fleksibel fastrente

Regjeringen tar sikte på å utvide fastrenteordningen, slik at man med tiden kan få flere alternativer når det gjelder bindingstid. Systemet skal også tilpasses, så lånekundene kan binde lånet sitt med en gang de har begynt å nedbetale det.