Studentene har anmeldt kinesisk skoleagent

Fire kinesiske studenter ved Møre Folkehøgskule anmeldte mandag den kinesiske agenten som skal ha truet dem på livet. Agenten har hatt base på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire anmeldte agenten etter å ha blitt avhørt av politiet i Ørsta om truslene som skal ha blitt satt fram mot dem, opplyser lensmann Per Otto Myklebust i Ørsta.

Elevene skal ha blitt truet på livet etter å ha fortalt ledelsen ved Møre Folkehøgskule at en useriøs agent har fått dem til landet. Møre Folkehøgskule anmeldte agenten til politiet søndag kveld.

Myklebust sier politiet i første omgang vil konsentrere etterforskningen om truslene. Dernest vil politiet forsøke å bringe klarhet i om agenten eller agentene som har formidlet elevplass til kinesiske studenter ved Møre Folkehøgskule, har operert lovlig eller ulovlig.

Vil vurdere tiltak

- Når avhørene er gjennomført, vil vi vurdere om og i tilfelle hvilke tiltak som skal settes i verk, sier Myklebust.

Rektor ved Møre Folkehøgskule Odd Arve Steinvåg var til stede under avhørene, som tok flere timer fordi politiet bare hadde en tolk til disposisjon.

Steinvåg sier det ikke er riktig at studentene har bestemt seg for å gi opp skolen og vende hjem til Kina.

- Noen har kanskje sagt det. Men det var i en tidlig fase etter at de hadde fått vite at også familiene deres i Kina er blitt truet, forteller Steinvåg.

Ni studenter

Ifølge Steinvåg er det dette skoleåret ni kinesiske studenter ved Møre Folkehøgskule. Fem av disse er kommet til skolen på ordinære vilkår, mens fire er formidlet av agenter. Skolen har fått korrekt oppgjør, 56.000 kroner fra hver av disse fire elevene.

I ettertid er det imidlertid kommet fram at de har måttet betale mellom 100.000 og 130.000 kroner til agenten, som dermed har skaffet seg en skattefri inntekt på 50.000 til 70.000 kroner per elev hun har formidlet. I alt skal hun ha formidlet inntil 20 elever, kanskje flere, sier rektor Steinvåg.

Sunnmøre politidistrikt har satt i verk tiltak for å beskytte studentene.

- Agenten skal lenge ha operert fra Ål i Hallingdal, men skal nå være flyttet til Oslo, sier Steinvåg til NTB,

Attaché Chen Wei ved den kinesiske ambassaden i Oslo sier til NTB at ambassaden er oppmerksom på saken ved Møre Folkehøgskule. Han sier ambassaden vil ta kontakt med politiet for å få mer informasjon.

- Deretter vil ambassaden ta kontakt med studentene, sier attaché Chen Wei.

(NTB-Kjell T. Barøy)