Studentene må punge ut

Privatiserte universiteter, ingen stipendøkning og du må betale for å studere. Dette kan bli studentvirkeligheten hvis Høyre får makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslagene stammer fra Høyres innstilling for høyere utdanning. Der heter det at studentene sjøl skal betale høyere utdanning, gjennom studieavgift eller egenandel. Dette skal skje i forbindelse med endringer i utdanningfinansiering og skatte- og inntektsspolitikken, skriver Dagsavisen.

Høyre vil her bryte med tradisjonen med at offentlige studietilbud skal være gratis og tilgjengelig for alle.

Stykkpris

Begrunnelsen for forslaget er at pengene skal følge studenten i et stykkpris-system. Med det vil Høyre redusere statens kostnader for høyere utdanning. I tillegg vil konkurransen øke, da forslaget åpner for flere private tilbydere.

Inge Lønning var leder for utvalget. Han ser ikke at forslaget vil provosere, og bruker studenter ved BI og Handelshøyskolen i Bergen som eksempel. Ved førstnevnte skole må du betale, mens i Bergen er det gratis sjøl om de tilbyr liknende utdanning.

- Om vi lar pengene følge studenten i et stykkprisfinasieringssystem, vil disse to gruppene komme likt ut. Og dette vil ikke ramme studentene økonomisk. Det er ikke snakk om skolepenger i vanlig forstand. De vil ikke komme dårligere ut enn i dag, sier Lønning til Dagsavisen.

Ikke økt stipend

Når det gjelder studiefinansering er ikke Høyre og studentorganisasjonene på bølgelengde. Utvalget avviser at stipendandelen skal økes. Dette for å gi en økonomisk motivasjon for studentene til å studere effektivt.

Utdanningsminister Trond Giske støtter ikke Høyres forslag. Han mener studentene vil tape hvis Høyre får det som de vil.

- All utdanning skal være gratis. Høyskolene og universitetene skal være tilgjengelige for alle, uavhenging av lommebok. Når Høyre heller ikke vil heve stipendandelen, er det klart at lånebyrden blir større for den enkelte student, sier Giske til Dagsavisen.

Tredelt finasiering

Høyre vil også la universtitene og høyskolene bestemme organisasjonsform. Og i helga vedtok Høyres landsmøte at det må åpnes for private eiere. I tillegg vedtok landsmøtet at universitet - og høyskolefinsieringa skal deles i tre: Én del gis i fast grunnbevilling, hver student får en verdisjekk som følger dem, og siste del skal gå til forskning.

Utvalget med Lønning i spissen ble satt ned i mai i fjor i etterkant av Mjøs-utvalgets innstilling. Blant medlemmene finner vi Michael Tetzschner og Ine Saxvik, lederen av Norsk studenunion. Mandatet var blant annet å levere innstillingen til Høyres valgprogram, men Lønning & co går lenger enn det som havnet i valgprogrammet.

Lønning mener Dagsavisens framstilling er tullete.

MÅ BETALE: Privatiserte universiteter, ingen stipendøkning og egenbetalte studier kan bli virkeligheten for landets studenter dersom Høyre får regjeringsmakt.