- Studentene må slutte å klynke

- Studentene må begynne med seg selv når de roper etter bedre kvalitet på utdanningssystemet. Særlig på lavere nivåer er det få studenter som har en eneste selvstendig tanke, mener Bernt Hagtvet, professor ved Universitet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Altfor mange studenter er blitt livstrøtte pensumdyrkere. De viker utenom utfordringene, teller pensumsider og leter etter den beste måten å klare eksamen på. Særlig på lavere nivåer er det få som har en eneste selvstendig tanke. De pugger pensum, men gjenfortellingene burde de vært ferdige med på folkeskolen.

Det er profesor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, som med fullt overlegg skyter midt i studentflokken:

- Det er på tide at studentene slutter å klynke og begynner med seg selv når de roper etter bedre kvalitet ved utdanningssystemet.Når vi hører om de høye strykprosentene, særlig på høgskolene, flykter de for ofte bort fra eget ansvar, sier han.

I dagens kronikk her i Dagbladet kommer han med en kraftig kritikk av studentenes holdninger, men han vil også ramme et utdanningssystem som er i ferd med å tape det aller viktigste, nemlig den frie forskningen. Både høgskoler og universitetene i ferd med å utvikle et eksamensmaskineri der studentene tar snarveiene og lærerne ikke orker mer.

Ble meldt

- Det er ikke til å komme utenom at vi har fått en snillismekultur der det degges for mye med studentene. En bidragsyter til dette er deres egne organer. En annen er en overdreven tro på at pedagogikk skal gjøre alt så mye enklere. Jeg er selv blitt meldt til mitt eget institutt for å ha gitt hovedfagsstudenter for mye å lese. Det var i et kurs om menneskerettigheter og jeg mente faktisk fra et faglig ståsted at dette måtte de lese. Bak min oppfordring lå en iver og et engasjement for faget, ikke noe ønske om plage studentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer