- Studentene presser opp boligleia

- Studentene driver prisene opp, slik at det nærmest blir umulig for vanlige folk, barnefamilier eller vanskeligstilte å få leid seg en leilighet, mener SV-politiker Heikki Holmås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenten Sigurd Høye (28) bor i kollektiv med tre andre i Oslo sentrum. De betaler 17000 kroner pluss strøm pr. måned.

- Helt rått, men et typisk eksempel på hvordan boligutleiere kan utnytte mangelen på studentboliger, mener SVs Heikki Holmås. Han er selv student, står på 2. plass på SVs stortingsliste i Oslo og er sikret plass på Tinget neste periode.

Han vil ha studentene vekk fra det vanlige boligmarkedet:

- Studenter slår seg gjerne sammen - tre- fire stykker - og leier en leilighet. Slik kan de betale 9000- 10000 kroner for en treromsleilighet, 14000 for en fireroms og så videre. Studentene driver dermed prisene opp, slik at det nærmest blir umulig for vanlige folk, barnefamilier eller vanskeligstilte å få leid seg en leilighet. For utleiere leier jo ut til dem som betaler mest, sier Holmås.

Rekordlang kø

Det er rekordlang kø av søkere til studentbolig i år. Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) hadde i går 2120 søkere som ennå står uten bolig.

- Det er et veldig stort behov for studentboliger. Det må bevilges statlige penger slik at det kan bygges minst 3000 nye boliger bare i Oslo. Dette vil få en positiv effekt på leiemarkedet for øvrig, ved at prisene dempes, mener Holmås.

- Jeg mener ikke at studenter skal forbys å gå sammen om å leie. Men finnes det flere studentboliger, vil prisene bli lavere, sier han.

Trenger støtte

- I september starter vi i Kingos gate i Oslo, med å bygge 200 hybelenheter. Får vi ikke tilskudd fra staten og lån fra Husbanken, må vi leie ut på det private markedet, sier bolig- og eiendomssjef i Oslo og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS), Frode Sagedal.

Det er Kirke-, forsknings- og utdanningsdepartementet som har ansvaret for at det bygges studentboliger, mens samskipnadene står som byggherre.

  • I november står 226 boenheter klar på Grünerløkka.
  • Neste høst står 620 studentboliger klar på Bjølsen.
  • SiO og Huseiernes Landsforbund ber folk om å leie ut ledige rom og kjellerstuer.
<bRÅDYRT: Sigurd Høye (foran)stderer medisin ved Universitetet i Oslo, og bor sammen med historiestudenten Anders Fosheim (bak) og to andre i en fireroms leilighet i Oslo sentrum. - Klart vi synes det er dyrt med 17 000 kroner i husleie. men vi er prisgitt markedet, sier de. - Slik det er nå, driver jo vi studenter opp prisene. Men mange vil nok uansett foretrekke å bo i kollektiv, sier Høye.