Studentene står

Universitetene her i landet har satt ny rekord i lykkelige studenter. Bare en av ti strøk på eksamen i fjor, og det er langt færre enn året før, viser nye tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sto til eksamen, og sto bra, sier Anne Charlotte Skullerud.

Hun, Elin Wormstrand og de aller fleste studentene på Universitetet i Oslo har grunn til å smile etter å ha fått eksamensresultatene. Etter flere år med trege studenter, høy strykprosent og halvtomme lesesaler, er det nå jubel.

Fjorårets resultater viser at rekordmange studenter sto til eksamen. Størst er bedringen i Oslo. Bare 8,8 prosent av studentene som gikk opp til eksamen strøk, mens antallet stryk var hele 12,2 prosent året før.

Flittige studenter

Også i Bergen og Tromsø blir flere studenter stående, viser tall fra Databasen for statistikk om høgre utdanning. Det skyldes at kvaliteten er bedre, mener rektorene.

- Vi ser flere studenter på lesesalen, på forelesninger og i kantina enn noen gang. Studentene er blitt flittigere, sier viserektor ved Universitetet i Bergen, Leiv K. Sydnes.

Og flittige må de være, dersom de skal få lov til å gå opp til eksamen. I fjor ble det nemlig innført nye krav til studenter og forelesere på universiteter og høyskoler.

Tøffere enn før

Anne Charlotte og Elin studerer nordisk. De sitter på lesesalen på Blindern og skriver på en oppgave i norsk grammatikk. Det er bare en av mange oppgaver de må levere for å få gå opp til eksamen.

- Vi må levere oppgaver hele året, og det er jo litt pes. Universitetet likner mer på videregående, sier Anne Charlotte. - Oppgavene gjør at vi må sette oss inn i stoffet på en grundigere måte enn man gjør når man hører på en foreleser, sier Elin.

Kvalitetsreformen krever at studentene skal levere flere oppgaver, studieåret er blitt lengre og alle studerende skal få tett oppfølging. Så langt ser det ut til at oppskriften har gitt bedre studenter.

- Kvalitetsreformen har slått veldig positivt ut hos oss. Studentene tar flere eksamener og stryker mindre, sier rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke.

Også ved NTNU i Trondheim er rektor fornøyd, selv om det ikke vises i statistikken ennå. NTNU har omtrent samme strykprosent som året før.

- Vi merker likevel at et lengre semester gjør studentene kan gå dypere inn i fagene, sier rektor Eivind Hiis Hauge.

FORNØYDE STUDENTER: Elin Wormstrand (t.v.) og Anne Charlotte Skullerud har all mulig grunn til å være fornøyde. Begge to sto til eksamen. Det gjorde 91 prosent av de andre studentene på Universitetet i Oslo også.