BI gjorde endring:

Studentene vant over BI

Da BI valgte å fjerne én vesentlig ting fra studieplanen, reagerte studentene kraftig. Nå har de endelig seiret.

UPROFESJONELT: Studentene Emilie Midtun og Maria Kolltveit mener BI har håndtert situasjonen deres uprofesjonelt. Foto: Privat
UPROFESJONELT: Studentene Emilie Midtun og Maria Kolltveit mener BI har håndtert situasjonen deres uprofesjonelt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Emilie Midtun og Maria Kolltveit studerer «Organisasjonspsykologi, HR og ledelse» på BI i Bergen. De reagerte kraftig da høyskolen nylig endret studieplanen.

Studentene trodde de skulle avslutte studietida sin med en bacheloroppgave, men etter en endring i studieprogrammet, har BI fjernet selve bacheloroppgaven. Dermed fikk studentene beskjed om at de måtte betale ytterligere 24 800 kroner for å få skrive oppgavene sine.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Stolte på dem

Både Kolltveit og Midtun skulle egentlig begynne å skrive bacheloroppgave etter jul, men i fjor høst fikk elevene på studiet plutselig beskjed om at ledelsen hadde gjort en endring. BI hadde fjernet bacheloroppgaven fra studieplanen.

«Bacheloroppgaven fases ut og erstattes med fagene People Analytics og People Insights våren 2022», står det skrevet på studentportalen hos BI.

- Da vi fikk vite om det stolte vi på dem, men nå vi ser jo konsekvensen av det.

Studentene ble skeptiske til endringen og tok kontakt med flere universiteter. Da fant Kolltveit og Midtun ut at bacheloroppgave er et krav ved opptak til master hos de fleste universitetene.

Universiteter som blant annet UiB, UiO og NTNU krever at søkere til en rekke av deres masterprogram, har skrevet en bacheloroppgave.

- Det er veldig dumt. Man sitter jo igjen med en bachelorgrad, men den er betydelig svekket når man ikke har skrevet bacheloroppgave.

Studentene sier at de opplevde å bli møtt med lite forståelse fra ledelsen i BI.

Med det gamle opplegget kunne studentene ha tatt fagene de manglet ved Universitetet i Bergen. Det ville kostet dem en semesteravgift på 590 kroner. De ville da blitt kvalifisert for opptak til master. Nå blir det imidlertid dyrere og mer komplisert.

- Man kvalifiserer seg til å ta master hos BI, men det blir mye vanskeligere om man ønsker å søke andre steder, hevder jentene.

- Kommer oss ikke i møte

Ifølge jentene er det ikke bare de som har reagert på endringen. Det har vært en problemstilling blant studentene, og nylig har det kommet fram at flertallet støtter å sende inn en formell klage.

Både Kolltveit og Midtun har prøvd å snakke med BI om den nye studieplanen, men her mener de responsen har vært dårlig.

- Det er uprofesjonelt av BI. Vi blir ikke hørt. De kommer oss ikke i møte. Hver gang vi prøver å snakke med dem så får vi bare beskjed om at de skal ta det videre.

KONTROVERSIELL: En ny Tiktok trend i USA vekker stor oppsikt fordi den oppfordrer skoleelever til å begå hærverk og stjele skolemateriell. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Kan ikke garantere

Dekan for BIs bachelorprogrammer, Lars Olsen, sier at det uansett hadde vært krevende for studentene å komme inn på master ved andre universiteter da studiet de går ikke tilbyr nok studiepoeng.

- Det kreves mye mer enn en bare en bacheloroppgave for å kunne gå videre på en mastergrad i organisasjonspsykologi ved for eksempel UiB eller NTNU. De fleste av disse programmene krever flere studiepoeng i psykologi, studiepoeng i basalpsykologi, samt en fordypning med krav til spesifikke emner. Dette er emner BI ikke tilbyr, men emner som typisk tilbys ved universiteter. Tilsvarende slik BI har krav om fordypning for flere av BIs masterprogrammer, hvis man skal kvalifisere for opptak til for eksempel MSc in Business (siviløkonomstudiet) eller master i finans, skriver Olsen i en e-post til Dagbladet.

- BI kan på generelt grunnlag aldri gi noen garantier for opptakskriterier ved andre institusjoner. Disse kriteriene kan endres underveis, og vi har ikke anledning til å holde oss orientert om de til enhver tid rådende opptakskriterier ved andre institusjoner.

3. desember får imidlertid studentene en e-post fra BI-ledelsen.

«Handelshøyskolen BI har besluttet at de studentene som er berørt av endringen med bortfall av bacheloroppgaven på Bachelorstudiet i organisasjonspsykologi, HR og ledelse skal få anledning til å skrive bacheloroppgave uten ekstra kostnad innen fullføringsfristen våren 2024».

Den endrede studieplanen står fortsatt, men nå kan altså de som allerede er i gang med studiet skrive bacheloroppgave uten å betale den ekstra avgiften. Nye studenter må fortsatt betale 24 800kr når den tid kommer.

- For vår del har de jo kommet med en løsning som gir oss muligheten for det vi har ønsket og det er vi fornøyd med, sier Kolltveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer