Studentene velger sikre fag

BERGEN: Søknadsmassen til årets opptak ved universitet og høgskoler viser at flere vil bli allmennlærere, og at interessen for datafag stuper i takt med IT-selskapenes børskurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I tillegg til et solid lønnsløft erfarer vi at ungdom søker til allmennlærerfagene fordi de ser at de kan få en trygg jobb i framtida. Ved årets opptak har vi registrert en økning på 9,2 prosent for dem som har allmennlærerfag som sitt primære studieønske, sier informasjonsansvarlig Henrik Rødsæther i Samordna opptak.

Populære fag

Blant andre fagretninger som er populære blant dagens ungdom er veterinærutdanningen, som har fått en økning i søkermassen på hele 67 prosent. Kunstfag har en økning på 30 prosent. 33 prosent økning er registrert for arkitektfagene og 19,5 prosent flere vil bli siviløkonomer.

Atskillig verre er det for IT-fagene, der det var store søkertall for et par år siden. På studier for informatikk, informasjonsbehandling og andre IT-fag på universitet og høgskoler er det en nedgang i søkermassen på mer enn 70 prosent.

- Sliter tungt

- De som startet sin utdanning i IT-fag for to- tre år siden, er i ferd med å bli ferdige. De får problemer med jobb ettersom bransjen sliter tungt. Det sier mye om at det er vanskelig å beregne de forskjellige bransjenes behov for nyrekruttering, sier Rødsæther.

Det blir også registrert en klar nedgang i interessen for ingeniørfag og realfag.

I alt 83362 personer har i år søkt opptak til høyere grunnutdanning gjennom Samordna opptak (SO). Det er en økning på 7,5 prosent sammenliknet med 2001. 61400 personer regnes som kvalifisert for studier, noe som er en økning på 10,5 prosent i forhold til i fjor.

- Dette kan muligens skyldes et strammere arbeidsmarked og dermed et behov for å styrke kompetansen gjennom høyere utdanning, sier statssekretær Helge Ole Bergesen i Utdannings- og forskningsdepartementet.