SEKSUALISERT VOLD: En egyptisk kvinne holder en plakat under en demonstrasjon mot seksualisert vold i Kairo i juni i fjor. Foto: AP/Amr Nabil/NTB Scanpix
SEKSUALISERT VOLD: En egyptisk kvinne holder en plakat under en demonstrasjon mot seksualisert vold i Kairo i juni i fjor. Foto: AP/Amr Nabil/NTB ScanpixVis mer

Studenter, barn og homofile utsatt for jomfrutester og gjengvoldtekter i Egypt

- Sterk økning i seksualisert vold, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egyptiske sikkerhetsstyrker bruker seksualisert vold mot arrestanter i stor skala, ifølge en ny rapport fra International Federation for Human Rights (FIDH). Det melder BBC.

Ifølge rapporten fra organisasjonen skal menn, kvinner og barn bli misbrukt for å «eliminere offentlige protester».

Flere skal ha blitt utsatt for jomfrutester, voldtekter eller gjengvoldtekter etter at de er blitt arrestert.

Har eskalert Ifølge BBC, ønsker ikke innenriksdepartementet i Egypt å kommentere den nye rapporten før de har fått sett nærmere på den.

Mohamed Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president 30. juni 2012, etter at diktatoren Hosni Mubarak ble styrtet etter Den arabiske våren. 3. juli 2013 ble Mursi avsatt ved et statskupp, og lørdag ble han dømt til døden for å ha planlagt en masserømming fra et fengsel.

Det framgår av FIDH-rapporten at den seksualiserte volden i Egypt eskalerte etter den militære overtakelsen av landet i juli 2013.

FIDH mener de seksuelle overgrepene mot arrestanter er ledd i en «kynisk, politisk strategi» for å få meningsmotstandere til å tie.

Politisk strategi Overgriperne må sjelden stå til ansvar for sine handlinger. Blant ofrene finnes studenter, menneskerettighetsforkjempere, homofile og barn, heter det i rapporten.

Forfatterne sier de ikke har beviser for at den seksuelle volden er beordret, men den store utbredelsen av denne type vold antyder at en politisk strategi ligger bak.

FIDH hevder at de som anmelder å ha blitt utsatt for slike overgrep, møter sterk motstand i rettssystemet og risikerer trusler og represalier av politi eller fangevoktere.

Seksualisret vold har lenge vært et problem i den egyptiske befolkning som sådann, med en dramatisk økning siden Mubarak ble avsatt.