Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Studenter bør betale utdannelsen sin

Studenter bør være med å betale utdannelsen sin. 50 000 kroner i året bør være en rimelig sum for de som studerer medisin, mener rektor Tove Bull ved Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø-rektorens utspill i Aftenposten i dag, snur opp ned på alle vedtatt prinsipper når det gjelder finanisiering av høyere utdannelse i Norge. Men Bull mener en studieavgift er ment å komme studentene til gode.

Bull hevder dagens studenter kommer dårligere ut enn det tidligere studenter gjorde. Årsaken er at norske høgskoler og universiteter har gått fra å være en eliteutdannelse for få, til å bli en masseutdannelse for alle. Dermed blir det færre offentlige kroner fordelt på antall studenter, mener Bull. Dermed synker også kvaliteten på utdannelsen.

I andre land, blant annet Storbritannia, er det vanlig at studenter betaler en del av utdannelsen sin. Det er heller ikke uvanlig at arbeidsgivere gir talentfulle studenter stipend som kan brukes til å betale studieavgiftene.

Tove Bull regner med kraftige protester, men understreker at utspillet er ment for å skape debatt om finansieringen av høyere utdannelse i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media