RITALIN.  Undersøkelsen viser at medikamentet Ritalin er det mest utbredte legemiddelet som misbrukes. 
Foto: Linda Næsfeldt
RITALIN. Undersøkelsen viser at medikamentet Ritalin er det mest utbredte legemiddelet som misbrukes. Foto: Linda NæsfeldtVis mer

- Studenter doper seg før eksamen

- Det er rimelig å anta at det er på grunn av en presset studiesituasjon, sier leder av Norsk studentorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny undersøkelse svarer 3 prosent av de spurte studentene at de bruker ulovlige legemidler for å prestere bedre. Dette tilsvarer mellom 5.000 og 10.000 studenter, noe som bekymrer Norsk studentorganisasjon (NSO).

Undersøkelsen er gjennomført av studentavisen Universitas i samarbeid med NSO, og selv om prosentandelen totalt sett ikke er veldig høy, er NSO overrasket over omfanget, skriver VG.

- Jeg er overrasket over omfanget. Undersøkelsen viser at veldig mange bruker prestasjonsfremmende midler, og det er rimelig å anta at det er på grunn av en presset studiesituasjon, mener NSO-leder Ola Rydje.

Medikamentet Ritalin er det mest utbredte legemiddelet som misbrukes ifølge undersøkelsen. Opprinnelig er dette en medisin som brukes for å gjøre personer med ADHD mer rolige, men på dem som er friske har medikamentet motsatt effekt. Også legemidler ment for Alzheimers, betablokkere samt de ulovlige narkotiske stoffene kokain og amfetamin, er blant de stoffene som studenter oppgir at de bruker.

Statens legemiddelverk deler NSO-lederens bekymring.

- Dette er tall som overrasker meg, og jeg lurer veldig på hvor de får tak i disse medisinene. Jeg tviler på at norske leger skriver ut dette til studenter med begrunnelsen at de skal bruke det til studieprestasjon, sier Madsen.

(NTB)