Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter drikker seg til dårligere karakterer

- Den intellektuelle kapasiteten reduseres.

PRESTERER DÅRLIGERE:  Gjentatte byturer kan få konsekvenser på lesesalen, også etter dagen derpå, forteller Mørland. 
Foto: Mimsy Møller / Samfoto
PRESTERER DÅRLIGERE: Gjentatte byturer kan få konsekvenser på lesesalen, også etter dagen derpå, forteller Mørland. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv prosent av mannlige studenter mener rusvanene deres går ut over studiet, blant kvinnelige studenter er andelen seks prosent.

Det viser en undersøkelse utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO).

Ifølge divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet (FHI) er alkohol det rusmiddelet som påvirker flest hjerneceller, og læringsevnen svekkes etter ett glass med vin.

- Den intellektuelle kapasiteten reduseres, og sannsynligheten for feilslutninger øker. Dessuten tar det jo litt tid før alkoholen forsvinner igjen, og har du alkohol innabords på lesesalen, er du en mindre effektiv student enn ellers, sier Mørland.

Gjentatte byturer kan få konsekvenser på lesesalen, også etter dagen derpå, forteller Mørland.

- Dersom man har et høyt bruksmønster over en lengre periode, kan det gi langvarig svikt i innlæringsevnen, også lenge etter at man har drukket, sier han.

Totalt er det sju prosent av studentene som mener de ruser seg til svakere akademiske prestasjoner.

Professor Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning mener det trolig er mørketall fordi vi ikke alltid er like gode til å vurdere negative konsekvenser av vårt eget rusbruk.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart