Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter forsøkt boligsvindlet

Olga (19) svarte på en av svindlerens flere leilighetsannonser i Oslo, Trondheim og Bergen. - Økende problem, sier hybel.no.

AVSLØRTE SVINDELEN: Da svindleren ba om forskuddsbetaling for at Olga (19) kunne få se leiligheten hun leide ut, skjønte 19-åringen at det var noe galt. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
AVSLØRTE SVINDELEN: Da svindleren ba om forskuddsbetaling for at Olga (19) kunne få se leiligheten hun leide ut, skjønte 19-åringen at det var noe galt. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange studenter er i disse dager på jakt etter sin første leilighet eller hybel i de store byene. Samtidig øker forsøkene på å svindle de som er ferske på leiemarkedet.

Den kommende jusstudenten Olga (19) opplevde forsøket på svindel da hun svarte på en annonse for en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo.

- Leiligheten virket merkelig billig, og jeg kunne ikke finne noe info om personen. Men jeg tenkte at det ikke skader å sende en mail, sier hun til Dagbladet.

Kvinnen hun fikk kontakt med, oppga på engelsk at hun ikke fikk solgt leiligheten sin, og derfor ville leie den ut billig. Hun fortalte at leieavtalen skulle bli håndtert av selskapet Abroad Rentals Royal LTD. Hun ville også ha flere opplysninger om den mulige leietakeren, siden hun hadde fått mange henvendelser.

Krever forskuddsbetaling
Etter å ha fortalt litt om seg selv til kvinnen, fikk Olga en ny e-post. Der gikk det fram punktvis hvordan hun måtte sende inn et forskudd til det utenlandske selskapet, før hun kunne møte en representant for det som kunne vise henne leiligheten.

- Jeg tenkte at dette var for godt til å være sant, og jeg ble helt sikker på at det stemte da jeg ble bedt om å betale, sier Olga.

Hun sendte likevel en ny mail til kvinnen, der hun ba om mer informasjon om selskapet hun skulle betale inn til. Da fikk hun spørsmål tilbake om hun trodde kvinnen ville gå gjennom alt dette for en falsk leilighet, og at dette var vanlig fremgangmåte for utenlandske leieselskaper.

Da hun senere konfronterte kvinnen med at dette tydeligvis var en svindel, ble hun sjokkert over å få svar der kvinnen ba henne gi tips om andre steder der hun kunne legge ut annonsen.

Kjent svindelforsøk
Punktlisten som kvinnen brukte, er lett å finne igjen på ulike diskusjonsforum på nett, der folk i utlandet har blitt utsatt for akkurat den samme svindelsfremgangsmåten. Det finnes flere eksempler der folk blir bedt om å betale gjennom ulike pengeoverføringstjenester.

19-åringen har gjort mange undersøkelser rundt svindelforsøket i etterkant. Hun er fremdeles på leilighetsjakt, og har begynt å sjekke alle annonser grundig på forhånd både for pris og kontaktopplysninger i annonsen.

- Jeg tar det som en erfaring, og nå vet jeg at det kan skje med meg også. Man hører mye om svindler på nettet, men jeg hadde aldri trodd at noen ville forsøke å lure meg på denne måten, sier hun.

Har du opplevd forsøk på svindel ved boligutleie? Kontakt Dagbladet på  2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Oslo, Trondheim og Bergen
Annonsene som kvinnen har lagt ut på portaler som hybel.no og utleie.no, omtaler mistenkelig billige leiligheter i Oslo, Trondheim og Bergen.

Ved de fleste annonsene hadde hun lagt ut telefonnumre som ikke er i bruk.

To andre steder har har hun lagt ut nummer som er i bruk av andre personer, og en mann som svarte på et av disse numrene, benekter overfor Dagbladet å ha noe med annonsen å gjøre.

Dagbladet har hatt kontakt med flere personer som har svart på annonsene til den samme kvinnen. Blant dem er Oda Karoline Vimo, som fortalte sin historie i Adresseavisa for noen dager siden. Hun ble også fortalt at kvinnen ville leie ut fordi hun ikke fikk solgt for den ønskede prisen.

FLERE BYER: Kvinnen har lagt ut annonser for mistenkelig billige leiligheter i både Oslo, Trondheim og Bergen. Faksimile: utleie.no
FLERE BYER: Kvinnen har lagt ut annonser for mistenkelig billige leiligheter i både Oslo, Trondheim og Bergen. Faksimile: utleie.no Vis mer

Da Oda ble bedt om å sende inn bilde og personlige opplysninger, brøt hun imidlertid kontakten.

- Jeg kjente ikke leiemarkedet godt på forhånd, det eneste jeg visste var om lag hvor mye prisene lå på, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg har ikke tid til å komme på visninger som er så langt unna der jeg bor nå. Jeg skjønte jo at dette var svindel, men det er tankevekkende hvor lett det er å legge ut en realistisk annonse for en leilighet som ikke finnes, utdyper hun.

- Økende problem
Christian Hammer Rasmussen, daglig leder for hybel.no, sier at de ser stadig flere svindelforsøk der folk forsøker å få forskuddsbetaling på denne måten. Han har både blitt kontaktet av folk som har oppdaget forsøket på svindel.

- Det har vært en økning den siste tida, og vi bruker mye tid på å finne disse annonsene. Det er fint at brukerne våre tipser oss om de oppdager mistenkelige ting, sier han til Dagbladet.

Hybel.no har i dag lagt ut en ekstra advarsel mot de mange svindelforsøkene på nettsidene sine.

- Vi svartelister brukere ofte, men de oppretter bare nye kontoer. Vi ser det er de samme to-tre personene som går igjen og forsøker disse svindlene, sier han.

Tid for svindel
Leder Lars Aasen i Leieboerforeningen sier slike svindelforsøk stort sett dukker opp på denne tiden av året, men mener det ikke er et omfattende problem.

- Som på de fleste andre områder er det mulig å svindle folk på leiemarkedet. Det er typisk at dette kommer når alle studentene slåss om boliger og blir desperate rett før studiestart, sier han.

Han advarer mot å sende depositum til noen uten å opprette en felles depositumskonto, og mot all forskuddsbetaling.

- Bruk tid og sett deg inn i leiemarkedet, eller spør noen om det du ikke vet, anbefaler han ferske studenter.

Mange studenter mangler bolig
Leder Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund opplyser at det er 12 400 studenter rundt i landet som har søkt om studentbolig uten å ha fått noen. Presset er som vanlig stort i Oslo, og i Trondheim og Bergen har det vært en markant økning i studenter som mangler bolig.

- Hvis man må ut på det private markedet, er det en god start å finne standard leiekontrakter hos Forbrukerombudet. Man må også se på boligen før man takker ja, oppfordrer hun.

Tandberg ber studentene være kritiske til alt som er utenom det vanlige når det gjelder leiekontrakten, standard på boligen og betalingsmåter.

- Det er bedre å ha litt is i magen ved studiestart, og sikre seg et sted der man vet at alt er i orden. Hvis ikke kan man stå i en veldig kjedelig situasjon etter noen måneder, sier Tandberg.

Anne Karine Nymoen, leder i Norsk Studentunion, sier at både i Bergen og Trondheim finnes det bolighjelp for studenter, som blant annet tilbyr visningsassistanse for studenter som ikke får gått på visning selv.

- Det er et godt tilbud, som vi anbefaler studentene å benytte. Der er det folk som vet hva de skal se etter på visning, sier hun.

Ikke anmeldt til politiet
Verken politiet i Trondheim eller Oslo har mottatt noen anmeldelser på denne typen svindel den siste tida.

- Vi er ikke kjent med at dette er noe organisert problem, men vi oppfordrer folk til å melde fra om svindel og svindelforsøk. Hvis dette er organisert, vil vi ta tak i det, sier Rune Skjold, leder for bedrageri- og korrupsjonsteamene i Oslo politidistrikt.

Han sier politiet daglig får meldinger om nettsvindler, og da gjerne knyttet til at folk betaler på forhånd uten å få produktet de er lovet.

- Vi ber folk om å være på vakt ved nettkjøp generelt, og være svært tilbakeholdne med forskuddsbetaling, sier han.

Dagbladet har bedt om kommentarer ved å sende en epost til boligsvindleren. Vedkommende ga tydelig uttrykk på engelsk for at det var uaktuelt å gi noen kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!