Studenter fortviler: - Uforsvarlig

Mens Oslo er blodrødt og i «lockdown», føler sykepleierstudenter i hovedstaden seg presset til å delta på kurs de mener ikke ivaretar smittevernreglene.

ØVELSE: Sykepleierstudentene føler seg presset til å delta på en øvelse de mener ikke overholder smittevern. Solveig Fosse (t.v) og Helene Aspen (t.h) Foto Kristin Svorte / Dagbladet
ØVELSE: Sykepleierstudentene føler seg presset til å delta på en øvelse de mener ikke overholder smittevern. Solveig Fosse (t.v) og Helene Aspen (t.h) Foto Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til uka skal godt over 200 sykepleie- og medisinstudenter i Oslo i gang med simulering- og ferdighetstrening. Solveig Frantzen Fosse og Helene A. Aspen forteller at en stor andel av deres medstudenter ved OsloMet frykter coronasmitte og mener det ikke er forsvarlig å gjennomføre.

- I Trondheim fikk skolen inn bekymringsmeldinger, og det hele ble avlyst, sier Frantzen Fosse.

I hovedstaden holder OsloMet fast ved at kurset skal gjennomføres.

- Vi har sagt ganske lenge at det er uforsvarlig. Det er mange sykepleie- og medisinstudenter fra både Oslo og Bærum som møtes. Selv om vi kan smittevern og bruker beskyttelsesutstyr, er det ikke nødvendigvis risikofritt. Det er mange som jobber med risikogruppen, er i risikogruppen eller har nære i risikogruppen. Vi har blitt anbefalt å holde oss hjemme, og vi synes det blir helt feil å gjennomføre, sier Frantzen Fosse.

De går hardt ut mot skolen, som de mener overser studentenes bekymringer.

Vanskelig å opprettholde «meter'n»

Begge forteller at de føler en forventning og et press om at de må møte opp.

- Absolutt. De snakker mye om at dette er viktig. Vi har lyst, men ser ikke på det som forsvarlig, sier Frantzen Fosse.

- Det er problematisk at så mange jobber i helsevesenet. Blir mange smittet eller satt i karantene kan det være et kjempeproblem for helsetjenesten i Oslo, understreker Aspen.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer

De anslår at i løpet av fem dager skal flere hundre studenter gjennom øvelsen.

- Vi skal øve på kontakt og snakke med hverandre i akuttsituasjoner. Vi skal være ganske nære hverandre. En foreleser har fortalt at det vil være tidspunkt hvor vi ikke kan overholde meteren, sier Frantzen Fosse.

- Elevene som har blitt tildelt samme dag har også fått samme oppmøtetidspunkt og skal dermed skifte i trange garderober til samme tid, legger Aspen til.

IKKE FORSVARLIG: Solveig Fosse (t.v) og Helene Aspen (t.h) forteller at en stor del av deres medstudenter som skal delta på øvelsen mener det ikke er forsvarlig. Foto Kristin Svorte / Dagbladet.
IKKE FORSVARLIG: Solveig Fosse (t.v) og Helene Aspen (t.h) forteller at en stor del av deres medstudenter som skal delta på øvelsen mener det ikke er forsvarlig. Foto Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer

Får ikke gjennomslag

Aspen forteller at det har blitt arrangert et møte med emneleder over Zoom, hvor studentene trodde de skulle få lufte sine bekymringer.

- De valgte å overkjøre bekymringene, unngå spørsmålene som kom inn og avsluttet da de hadde gitt informasjonen de mente var nødvendig for gjennomføring av simuleringen, hevder hun og viser til at kommentarfeltet var overfylt av spørsmål og bekymringsmeldinger.

Frantzen Fosse forteller at hun denne uka har hatt løpende kontakt med skolen, uten å bli hørt.

- Jeg har prøvd alle nivåer, uten gjennomslag.

Skolen har gått med på at de som ikke møter opp skal få gjøre en oppgave. Samtidig er simuleringstreningen verdifull og noe studentene ønsker å få gjennomføre når smittetrykket er lavere.

- En oppgave vil på ingen måte erstatte en sånn dag. Vi har fram til sommeren. Smittetrykket vil antakeligvis ikke være så høyt så lenge, og om det er det har vi bedre tid til å planlegge noe bedre enn oppgaven digitalt, sier Frantzen Fosse

- Meningsløst

Så langt er studentene bare kjent med at de skal tilbringe seks timer på kurset og at de deles inn i grupper på 4-5 sykepleiere og 2-3 medisinstudenter, samt en veileder.

- Vi skal gå fra rom til rom med ulike caser. Det er ikke noe opplegg for garderobe, lunsj, dopauser, hevder Aspen.

- Det er ikke forsvarlig å samle så mye helsepersonell sammen under en «lockdown». For oss virker det helt meningsløst å gjennomføre dette når det burde være mulig å sette opp en simuleringstrening ved et seinere tidspunkt, når smittetallene er lavere, sier Aspen videre

Støtter studentene

Edel Marlèn Taraldsen, studentleder ved Norsk Sykepleierforbund (NSF), forteller at forbundet stiller seg bak studentene.

- Selve øvelsen er viktig. Men når situasjonen er som den er i denne pandemien, så mener jeg at det ikke er forsvarlig å samle alle på kryss og tvers, sier hun.

Videre viser Taraldsen til at skolen har hatt godt tid til å planlegge arrangementet og at det må være i henhold til regler og anbefalinger som gjelder.

- Ut ifra informasjonen studentene har fått, ser det ikke ut til at dette er ivaretatt dersom øvelsen gjennomføres fysisk, sier hun og understreker at hun ikke har vært i kontakt med skolen.

- Det er bekymringsfullt at de ikke tas alvorlig når de uttrykker så sterk frustrasjon til øvelsen de skal gjøre.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

- Forsvarlig

Instituttleder Marit Kirkevold forteller til Dagbladet at OsloMet har et annet studieopplegg enn NTNU i Trondheim, og forklarer hvorfor de ikke ønsker å utsette øvelsen:

- Vi har så mange studenter som skal ut i praksis på våren at det ikke er mulig å forskyve dette. Det skal også koordineres med utdanningsplanen for legestudentene på UIO, og lar seg dermed ikke gjennomføres på andre tidspunkter.

Kirkevold understreker at skolen mener gjennomføring av øvelsen er forsvarlig og at alle smittevernregler følges.

- Vi samler ikke mange studenter på ett sted. Studentene er fordelt utover campus på to forskjellige steder og gruppen er delt opp slik at det er 56 studenter hver dag.

Garderober for studentene er tilrettelagt og fordelt slik at det er forsvarlig, forsikrer Kirkevold.

- Når man skal øve på det de skal øve på, er det ikke nødvendigvis slik at de klarer å overholde «meter'n» hele tiden. De skal bruke både munnbind, hansker og beskyttelsesforkle når det simuleres, og at alle bruker munnbind hele tiden, sier hun.

Hun informerer også om at skolen har tatt studentenes bekymringsmeldinger meget alvorlig og har diskutert opplegget i lys av dette.

- Vi har utviklet detaljerte retningslinjer for hvordan dette skal gjennomføres. Videre gis det tilbud om et alternativt opplegg for dem som av ulike grunner ikke kan eller ønsker å delta i simuleringen. Dette er tidligere gjennomført og utprøvd med gode erfaringer våren 2020.

- Har OsloMet gitt studentene nok informasjon om hvordan dette skal gjennomføres på en «coronavennlig» måte?

- Ja, dette har vi undervist og «drillet på» siden i mars i år. Alle studentene våre har gjennomført obligatorisk e-læringskurs i smittevern. I alle samlinger og i praksis er dette blitt fulgt opp. Studentene sier også at de kan smittevern og mange har deltidsjobber i helsetjenesten.

Instituttlederen viser til Zoom-møtet som studentene tar opp og sier gjennomgangen hadde fokus på smittevern og sikkerhet.

- Dette var en kort undervisningssekvens hvor 117 studenter deltok på det meste. To av våre ansatte deltok på denne, der hovedmålet var å gi informasjon til studentene. Det ble svart på spørsmål i chatten i den utstrekning en rakk det og det ble også understreket at chatten ble lagret, og at de skulle gå ut med svar umiddelbart etterpå i studentenes digitale plattform. Dette ble gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer