Studenter gjør opprør mot lengre skoledager

Voldelig motstand i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nederlandske utdanningsministeren bestemte forrige uke at elever i den videregående skolen skulle tilbringe 26 timer mer i klasserommet dette skoleåret. Utdanningsministeren mener det er helt nødvendig med mer tid i skolen for å heve det akademiske nivået blant nederlandske ungdommer.

Avgjørelsen ble ikke tatt nådig opp blant elevene. De hevder timeøkningen bare skal tvinge dem inn på lesesalen, og at det i realiteten ikke er snakk om mer undervisning.

Og dermed brøt opptøyer ut i byer over hele landet.

Mer enn 100 arrestert

I Amsterdam samlet rundt 1000 elever seg og kastet steiner, epler og flasker mot politiet. Politiet svarte med å spyle studentene på Museumsplassen vekk med vannkanoner, og arresterte ifølge nyhetsbyrået AP 15 elever.

To politimenn skal ha blitt lettere skadd i opptøyene i Amsterdam.

Mer enn 100 elever totalt er arrestert i opptøyene i Nederland. I Haag kastet elever egg på parlamentet, og i går kveld gikk statssekretæren i utdanningsdepartementet knallhardt ut mot demonstrantene på tv.

- Jeg forventer at elevene oppfører seg ordentlig. Å ødelegge biler og starte opprør hører ikke med til det jeg oppfatter som ordentlig oppførsel, sa Marja Van Bijsterveldt ifølge Dutch News.

Studenter gjør opprør mot lengre skoledager

Samtidig fortalte Van Bijsterveldt at hun var sjokkert over å høre at enkelte lærer støtter elevenes aksjoner.

Diskuteres onsdag

I morgen skal det nederlandske parlamentet diskutere utdanningsminsiterens avgjørelse. Elevene har varslet en opptrapping av demonstrasjonene dersom ikke parlamentet modererer økningen i antall timer de må være på skolen.

ARRESTERT: Skoleelevene fikk et brutalt møte med virkeligheten da mer enn 100 av demonstrantene ble innbrakt under demonstrasjonene.
TO POLITIMENN SKADD: Elevene har kastet sykler, steiner, epler og flasker mot politiet. Opptøyene har bredt om seg i de alle fleste storbyene i Nederland.