Studenter har aldri vært fattigere - går tusener i minus

I dag er det semesterstart på studiesteder landet rundt. Mange har forhåpentligvis spart opp en solid buffer i sommer. Gjennomsnittsstudenten har aldri vært fattigere.

 Dårlig stilt:  Norske studenter har aldri vært fattigere, og studentleder Anders Kvernmo Langset er bekymret for at studentene må jobbe for mye ved siden av studiene. Foto: Ivàn Kverme/FA
Dårlig stilt: Norske studenter har aldri vært fattigere, og studentleder Anders Kvernmo Langset er bekymret for at studentene må jobbe for mye ved siden av studiene. Foto: Ivàn Kverme/FAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):?- Jeg får ta meg råd til en kopp kaffe, humrer Anders Kvernmo Langset.

Lederen for Norges studentorganisasjon presser inn et kort møte med Finansavisen få dager før et nytt studieår tar til.

Han har selv lagt utdanningspolitikkstudiene på hylla for et år, men for organisasjonens cirka 220.000 studenter landet rundt er det full rulle fra i dag. Bare i Oslo braker det løs for anslagsvis 13.000 nye studenter fra nær og fjern.

Mange av dem må belage seg på en økonomisk tøff tid.

En fersk undersøkelse viser at gjennomsnittsstudenten som kun greier seg med offentlig studiestøtte fra Lånekassen, går 3.400-3.600 kroner i minus hver eneste måned. Han eller hun har mindre å rutte med enn på flere tiår.

- Dette stemmer bra med det vi selv har erfart. Siden 1975 har studiestøtten falt 30 prosent mot lønnsnivået, og mange sliter med å få det til å gå rundt. Det er svært uheldig, sier Kvernmo Langset til Finansavisen.

Jobbingen tar overhånd Studentlederen viser til tall fra Regjeringens levekårsundersøkelse fra 2011/2012.

- 74 prosent av studiestøtten går med til å bo. Altså husleie, strøm, forsikring og lignende. Videre har seks av ti studenter fast deltidsjobb parallelt med studiene, og hele 94 prosent har en inntekt ved siden av studiestøtten gjennom året, sier han.

Mens studiestøtten beregnes for ti måneder i året, kan studenten tjene inntil 150.000 kroner spredt utover årets tolv måneder før Lånekassen begynner å avkorte støtten.

- Vi sier ikke at det er noe galt med å jobbe, det kan derimot være veldig positivt. Problemet oppstår når jobbingen tar overhånd. Det er liten tvil om at det går på studiekvaliteten løs for mange, og det er vel ikke akkurat den veien Norge ønsker å gå, sier Kvernmo Langset.

- Bedre med de blåblå Frps utdanningspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad mener Høyre/Frp-regjeringen har gjort mest for studentene.
- Studentene får nå den største økningen i studiestøtte siden undervisningsåret 2002-03. Tilskuddet fra Lånekassen er økt med 350 kroner i måneden.

Å jobbe ved siden av studiene er for mange studenter noe som fint kan kombineres med studiene, i tillegg til at det er en erfaring i seg selv.

På den annen side så er det viktig at de får bruke mest mulig av studenttiden sin til faktisk å studere.
I statsbudsjettet for 2014 blir studentene prioritert, da inntektsøkningen er større enn på mer enn 10 år. Studentene får denne økningen inn på konto allerede fra denne høsten.

Det har aldri vært bygd flere studentboliger enn under denne regjeringen.

Venter mer - Tross en økning som både er høyere enn både forventet prisvekst og forventet lønnsvekst, ønsker Frp en ytterligere styrking av studentenes økonomi slik at kan bruke mest mulig tid på studiene. Jeg forventer at regjeringen prioriterer studentene i neste års statsbudsjett, sier Bjørnstad. 

Flere nyheter - Studenter ønsker rimelige kollektiver, ikke dyre 1-romsleiligheter
Betaler nesten 100.000 kroner pr kvm for små leiligheter
- Ikke gå i ettromsfella