Studenter jobbet ulovlige mengder overtid for å ferdigstille Iphone X

Apples produksjonspartner Foxconn fikk praktikanter til å jobbe 11-timersdager for å lage den nyeste Iphonen.

BEKLAGER SEG: Apples produksjonspartner Foxconn brøt kinesiske overtidslover da de lot praktikanter jobbe 11-timersdager for å ferdigstille Iphone X. Foto: Reuters / Elijah Nouvelage / NTB scanpix
BEKLAGER SEG: Apples produksjonspartner Foxconn brøt kinesiske overtidslover da de lot praktikanter jobbe 11-timersdager for å ferdigstille Iphone X. Foto: Reuters / Elijah Nouvelage / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Apple beskyldes for å ha ansatt kinesiske studenter til å jobbe ulovlige mengder overtid for å gjøre ferdig Iphone X. Det skriver Financial Times.

Studentene, som jobbet på Foxconnfabrikken på en tremåneders utplasseringskontrakt, jobbet rutinemessig 11-timersdager. Det vil si at de brøt kinesiske overtidslover.

Ifølge The Guardian er innleid studentarbeid både vanlig og lovlig i kinesiske produksjonsfabrikker, men studentene skal betales, og utplasseringen må være frivillig.

Arbeidsvaktene skal likevel begrenses til kun 40 timer i uka. Seks av de 3 000 videregåendeskoleelevene som jobbet der har fortalt Financial Times at de lovlige arbeidstimene var overskredet.

I en uttalelse bekrefter Apple at de har oppdaget at flere studenter ved den kinesiske fabrikken har jobbet overtid. De sier at studentene jobber frivillig, at de har fått kompensasjon og fordeler, men at de ikke burde ha fått lov til å jobbe overtid.

– På dette anlegget er studentopplæringen kortvarig, og den står for en svært liten prosentandel av arbeidet som blir gjort. Da vi fant ut at noen studenter jobbet overtid, handlet vi umiddelbart. Det er nå flere ansatte på anlegget som, sammen med ledelsen, jobber for å forsikre seg om at bedriftens standarder overholdes, skriver de.

Apple skriver ifølge avisa at de bryr seg om at alle i kjeden behandles med den verdigheten og respekten de fortjener.

– Vi vet at vi alltid har mer arbeid å gjøre, og vi vil fortsette med å gjøre alt vi kan for å beskytte og påvirke arbeiderne våre på en positiv måte, skriver de.

– Vi tvinges til å jobbe her

Ifølge Apple var all overtidsarbeidet frivillig. Likevel sier administrerende direktør i den New-New York-baserte China Labor Watch, Li Qiang, at Apple forventer at de ansatte jobber overtid, og at de ikke bryr seg om arbeidernes arbeidsstandarder eller vilkår.

– Apple lar de ansatte på fabrikkene sine jobbe overtid uten restriksjoner, og de lar studenter jobbe nattskift. De lar studentene legge inn overflødige overtidstimer, sier han.

Frivilligarbeidet til studentene har lenge vært gransket, og Financial Times har snakket med en student som sier at studentene ved universitetet «tvinges av skolen vår til å jobbe her», noe Apple avviser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer