Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltak for studenter

Studenter: Krever stipend

Norsk Studentorganisasjon frykter at studentene ikke får nok å leve av. De vil ha stipend, ikke lån.

STUDENTER: Onsdag 25. mars kom det et opprop fra flere organisasjoner, med Norsk studentorganisasjon i spissen: Studenter må få støtte på lik linje med andre arbeidstakere. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Regjeringen har fortsatt ikke fått på plass en full tiltakspakke for studentene, nesten to uker etter de mest inngripende restriksjonene gjort i Norge i fredstid.

Forrige uke vedtok Stortinget at Lånekassen skulle ta seg av støtten, men hvilke tiltak som kommer er opp til Kunnskapsdepartementet å foreslå. Det eneste som er kommet til nå er en utsettelse av søknadsfristen til 15. april for dem som ikke har søkt om støtte eller maksstøtte.

Norsk studentorganisasjon krever nå at den støtten som blir gitt, blir gitt som stipend og ikke som lån.

CORONAVIRUSET: USAs president Donald Trump møtte pressen om coronasituasjonen i landet tirsdag 24. mars. - Vi begynner å se lyset i enden av tunnelen, sier Trump. Video: TheWhiteHouse Vis mer

- Må komme som stipend

- Studenter som har mistet deltidsinntekten sin er arbeidstakere på lik linje med andre arbeidstakere. Tror myndighetene at andre arbeidstakere hadde godtatt å få dagpenger i form av lån? Vi tror ikke det, og da mener vi det er urettferdig om studenter som er arbeidstakere skal godta det.

Det sier leder i Norsk studentorganisasjon, Marte Øien. Sammen med flere andre organisasjoner, deriblant mange ungdomspolitiske organisasjoner og Universitet og Høgskolerådet, har hun skrevet under på et opprop med følgende punkter til regjeringen:

- Støtter til norske studenter som får inntektsbortfall som følge av corona-pandemien, må komme i form av stipend.

- Støtten norske studenter får i denne krisen må være stor nok til å dekke studentenes basisutgifter.

KREVER STIPEND: Leder i Norsk studentorganisasjon krever at studenter får støtte på lik linje med andre arbeidstakere. Foto: NSO
KREVER STIPEND: Leder i Norsk studentorganisasjon krever at studenter får støtte på lik linje med andre arbeidstakere. Foto: NSO Vis mer

Støtter ikke

Også de fleste ungdomspartiene har skrevet under på oppropet. Av de med representasjon på Stortinget er det bare Senterungdommen, Unge Høyre og FpU som ikke er med.

Leder i Senterungdommen, Torleik Svelle, forteller til Dagbladet at de er enige i intensjonen, men at de prioriterer annerledes.

- Vi er opptatte av å vedta politikk vi hadde gjennomført hvis vi hadde styrt. Og i dette tilfellet mener vi at den beste løsningen for studentene er at de får mulighet til å søke om utvidet låneramme for dem som trenger det denne våren. Så får vi heller se på andre tiltak seinere, sier han.

UENIG: Leder i Senterungdommen, Torleik Svelle, er ikke enig med Norsk studentorganisasjon. Foto: Senterungdommen
UENIG: Leder i Senterungdommen, Torleik Svelle, er ikke enig med Norsk studentorganisasjon. Foto: Senterungdommen Vis mer

For de studentene som derimot har arbeid som eneste inntekt, mener Svelle at reglene må endres.

- Får man ikke støtte fra Lånekassen i dag, mener vi i Senterungdommen at man skal ha krav på dagpenger. Så der må man se på reglene.

- Er det da riktig at der det er to som gjør den samme jobben, så skal den ene få lån og den andre få støtte?

­- Det er alltid vanskelig politisk å finne ut hvor grensa skal går. I en krevende situasjon som nå, ser jeg absolutt at det kan få dårlige utslag. Men vi mener at det er fornuftig at man har et skille mellom studenter og de som jobber. Rett og slett for å prøve å få det til å funke så bra som mulig, selv om det kanskje ikke er perfekt, avslutter Svelle.

ASHEIM: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim svarer på spørsmål studenter har sendt inn til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk / Foto: Fredrik Hagen, NTB / Dagbladet TV, 19. mars 2020 Vis mer

Lover svar denne uka

Den som faktisk har ansvar for hvilke tiltak som skal foreslås, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, er klar over ønskene fra studentene. Han mener det er viktig å vite hva de mener.

- Til finansministeren, Arbeids- og sosialministeren og meg har de ytret et ønske om at alle studenter skal få en utbetaling så raskt som mulig i form av stipend, og dersom du ikke kan dokumentere inntektsbortfall så blir stipendet omgjort til lån.

Han vil likevel ikke gå inn på hvilke tiltak som nå vurderes for studentene som mister viktig inntekt ut over Lånekassen.

- Selv om arbeidsinntekten til studenter blir borte for en periode, står heldigvis ikke studenter flest uten inntektssikring. Alle skal fortsette å få studiestøtten utbetalt og undervisning og veiledning går så normalt som mulig. Jeg har forståelse for at studenter som har mistet viktig biinntekt er utålmodige for å få på plass gode løsninger – det er jeg også. Derfor kommer vi til å legge fram tiltak for å avhjelpe situasjonen så raskt som mulig og seinest på fredag.

Hele Norges coronakart