Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter må betale skyhøye hybelpriser

PÅ GATA: -Etter flere ukers boligjakt står jeg fremdeles uten hybel. Nå frykter Kirsti Bjørndal at alternativet blir rom på Oslo Palza eller å bo på gata når skolen begynner. Når hun går på visning får Kirsti bo hos venners venner. Men når skolen begynner, må hun flytte. Hybelprisene på det private markedet i Oslo har aldri vært høyere. Også ved de andre tre store studiestedene i landet er det utleiers marked. - Det er ikke lett å være student, fastslår advokat Heidemarie Nordahl i Leieboerforeningen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske studenter er tvunget ut på det private markedet fordi det er mangel på studenthybler og leiligheter. I midten av august begynner studentene virkelig å bli desperate, og da kan prisene nå nye høyder.

Oslo dyrest

Oslo er klart dyrest av Norges fire største studiesteder. Prisene på ettroms hybelleiligheter har steget med rundt 1000 kroner på kort tid.

- I fjor, og året før der, var maksimumsprisen på en slik leilighet 3500 kroner. I år må du regne med å betale opptil 4500. Det er fryktelig dyrt, sier Heidemarie Nordahl.

For et rom uten dusj og toalett i Oslo sentrum kan prisen komme opp i 3000 kroner.

Husleienemnda tar affære når prisen per kvadratmeter overstiger rundt 1200 kroner. Tidligere var summen lavere.

- Men dersom du føler at du betaler urettmessig mye, lønner det seg uansett å klage til Husleienemnda, oppforder Nordahl.

Nylig var det et tilfelle der hybler på 10 kvadradmeter ble leid ut til 3000 kroner måneden. Hyblene lå utenfor Oslo sentrum.

- Det var et solid brudd på regelverket, men Husleienemnda gikk inn og satt ned prisen betraktelig, sier Nordahl.

Dyrt i Tromsø

Leiemarkedet i Oslo er blitt trangere på grunn av at det er gode priser på kjøp og salg av leiligheter. Dermed er det ikke like lønnsomt å leie. Flere utleiere bygger om leilighetene til mindre enheter, slik at de får en større inntekt.

Også i Tromsø, Bergen og Trondheim er det kostbart å leie - spesielt i sentrum. I Tromsø og Trondheim koster en hybelleilighet med ett rom, dusj og kjøkkenkrok i overkant av 3000 kroner. Det er imidlertid svært vanskelig å finne en hybel på 10-12 kvadratmeter for under 2000 kroner i Tromsø og Trondheim sentrum. Da må du også dele bad og kjøkken. Prisene i de to byene har likevel ikke steget nevneverdig de to siste årene.

- Boligmarkedet er ikke spesielt trangt i Trondheim. Hver høst har det gått forholdsvis bra med tanke på å få alle studentene inn på en forholdsvis rimelig hybel eller leilighet.

Det lønner seg uansett å «shoppe» rundt før man bestemmer seg, sier leder i Trondheim Leieboerforening, Arne Skårild.

Større mulighet

Skårild håper ikke Trondheim får den samme prisstigningen som Oslo har opplevd de to siste årene.

- Når mediene skriver om høye priser et sted, har utleierne i andre byer en tendens til å sette opp prisene. La oss håpe det ikke skjer. Prisene er høye nok fra før, sier Skårild.

Bergen ligger litt høyere enn Tromsø og Trondheim, men i forhold til Oslo er det større muligheter å skaffe seg et rimelig boalternativ.

For en hybel kan du komme helt ned i 1400 kroner, men da må du dele bad og dusj. Maksimumsprisen for en ettroms hybelleilighet, med bad og kjøkkenkrok, er cirka 3500 kroner.

- Prisene er ikke avskrekkende. Bruker du litt tid, kan du finne et rimelig sted i Bergen-området, sier Sigbjørn Tyssen i boligavdelingen ved