Studenter måtte rømme leir etter isbjørnangrep på Svalbard

Bjørnen lot seg ikke skremme av over 70 signalskudd.

TIL ANGREP: Dette bildet viser isbjørnen i nærheten av leiren i dag. Her er bjørnen på vei bort. Foto: Per Andreassen/Sysselmannen
TIL ANGREP: Dette bildet viser isbjørnen i nærheten av leiren i dag. Her er bjørnen på vei bort. Foto: Per Andreassen/SysselmannenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studenter fra Arktisk naturguide-studiet på Longyearbyen fikk seg i natt en skremmende opplevelse av en nærgående isbjørn da de hadde slått leir ved Nordenskiöldbreen på Svalbard, skriver Svalbardposten.

Da studentene var på brekurs på ettermiddagen i går, gikk et snublebluss utenfor leiren. Isbjørnen kom imidlertid tilbake til leiren i natt, og var umulig å skremme vekk.

Skjøt signalskudd
- De har til en hver tid isbjørnvakt, og rundt 02-tida i natt så noen en isbjørn komme mot leiren. Studentene avfyrte cirka 35 signalpistolskudd mot bjørnen uten at den ble redd. Isbjørnen gikk rett i matteltet deres og forsynte seg av maten, forteller sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Dagbladet.

Det var i alt 27 personer med i følget, inkludert studenter og ledere. Da bjørnen ikke ville la seg skremme av signalskuddene, evakuerte de i all hast.

- De oppfatta situasjonen som såpass truende at de valgte å evakuere leiren. De gjorde det eneste rette i den situasjonen, sier Svarstad.

Selv om bjørnen forsynte seg kraftig av tufølgets forsyninger, forhindret det den ikke fra å komme tilbake i dag.

- De prøvde å ta seg inn til leiren i dag for å sikre utstyret. Da kom bjørnen nok en gang mot dem, på tross av at de avfyrte like mange signalskudd, sier Svarstad.

Etter at isbjørnen angrep leiren for andre gang på kort tid, valgte Sysselmannen i dag å sende opp et helikopter for å drive vekk isbjørnen og sikre alle gjenstandene i leiren.

- Det gikk bra, og det er viktig at det ikke ligger igjen i leiren som fristende åte for andre dyr, sier Svarstad.

Svarstad sier alle som var med i følget klarte seg bra, og at de i kveld er på vei tilbake i båt til Longyearbyen.

Nærgående Bjørn Svarstad forteller at de i større grad at isbjørnen er vanskeligere å skremme enn før.

- Det har vært en del nærgående bjørn. Spesielt rundt Isfjorden, hvor Longyearbyen igger. De er vanskeligere å skremme enn før, sier han.

På tross av at signalpistolene har som hensikt å skremme vekk bjørnene, opplever Svarstad at de nå ikke har like god effekt.

- Før lot de seg skremme av signalskudd. Men nå har vi flere eksempler på at de ikke blir det. Det betyr at man må være ekstra forsiktig. Signalskudd er det første skrittet for å sikre seg, og man har alltid en ordentlig rifle om det står om liv og død, forteller Svarstad.

BRETRENING: Studenter fra Arktisk naturguide-studiet hadde bretrening på Nordenskiöldbreen da leiren deres ble angrepet av isbjørn i natt. Foto: Google Maps
BRETRENING: Studenter fra Arktisk naturguide-studiet hadde bretrening på Nordenskiöldbreen da leiren deres ble angrepet av isbjørn i natt. Foto: Google Maps Vis mer