Studenter oppdaget pinlig UD-tabbe

Norge holder fanen høyt når det gjelder menneskerettigheter internasjonalt, men er lite oppmerksomme på hjemmebane. En rapport som skulle vært hos FN for tre år siden, er ennå ikke sendt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert femte år er Norge forpliktet til å rapportere til FN om hvordan FNs økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK) følges her i landet.

30. juni 1999 skulle den forrige rapporten vært sendt, men det har Utenriksdepartementet (UD) rett og slett glemt.

- Dette viser hvor lavt disse menneskerettighetene prioriteres i UD, sier jusstudent Øyvind Sterri til Dagsavisen.

Sammen med tre andre studenter oppdaget Sterri tabben gjennom frivillig arbeid for hjemløse. Studentene mener den norske bruken av hospits for denne gruppen kan være et brudd på FNs menneskerettigheter.

- En glipp

Seniorforsker Asbjørn Eide ved Institutt for menneskerettigheter i Oslo sier rapporten er eneste mulighet for kontroll av ØSK-rettighetene, og dermed svært viktig.

- Norge har pleid å være et foregangsland i menneskerettighetsarbeid. Derfor er det ekstra beklagelig at dette skjer, sier Eide.

UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik beklager at rapporten er blitt glemt, men avviser at det ligger noe bevisst bak tabben.

- Jeg skulle mene vi har rent mel i posen på menneskerettighetsområdet. Dette er rett og slett en glipp, sier Klepsvik.

Sterri er ikke imponert over svaret.

- Dette er jo akkurat de samme unnskyldningene som de verste landene i menneskerettighetssammenheng bruker, sier Sterri.

To personer jobber nå i UD med rapporten, men blir ifølge Klepsvik neppe ferdig før om halvannet år, da fristen for neste rapport går ut.

(NTB)