Studentsamskipnaden i Oslo:

Studenter raser: - Smakløst!

En video publisert av Studentsamskipnaden i Oslo har vekket harme hos Oslo-studenter. Nå legger SiO seg flate.

- USPISELIG: En video delt av Studentsamskipnaden i Oslo har fått flere hundre studenter til å se rødt. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka delte Studentsamskipnaden i Oslo, SiO, en video på Instagram med det som skulle være tre tips til hvordan man skulle klare seg på 50 kroner på tre dager.

Det var studentavisa Universitas som skrev om saken først.

Videoen, som skulle fremstå som humoristisk, har vakt mange reaksjoner fra studenter i Oslo. I videoen tipses det om at man kan selge tingene sine, be venner om å få igjen penger de skylder deg og å lage middag sammen med venner for så å ta med seg restene hjem.

Videoen har i skrivende stund over 200 kommentarer og SiO har i ettertid redigert teksten under videoen med følgende beskjed:

«Hei alle sammen! Takk for engasjementet deres! Disse tipsene var på ingen måte ment bokstavelig, men som et humoristisk innslag. Vi ser at vi ikke traff, og det er vi lei oss for. VI tar til oss kritikken og skal gjøre det vi kan for å treffe bedre fremover og være der for dere i en tid med mye usikkerhet.»

REAGERER: Student Eirik Sagedal kaller videoen til SiO for usmakelig. Foto: Privat
REAGERER: Student Eirik Sagedal kaller videoen til SiO for usmakelig. Foto: Privat Vis mer

En av studentene som reagerte på videoen var Eirik Sagedal (24). Han studerer statsvitenskap på Universitetet i Oslo og bor i en av SiOs studentboliger i hovedstaden.

- Jeg tenkte det var satire, og at det skulle komme et poeng på slutten, som en slags politisk reklame. De sa det var humor, men det blir usmakelig når de styrer så mye av leiemarkedet for studenter, sier han til Dagbladet og utdyper:

- Det virker som de vil tjene mest mulig profitt i stedet for å være en velferdsorganisasjon for studenter. Og det er mange studenter i Oslo som har veldig trang økonomi, og samtidig så jeg at de hadde de største lederlønningene av studentsamskipnadene i Norge.

Ifølge avisa Khrono tjener direktøren i Studentsamskipnaden SiO 2,19 millioner kroner, er den best betalte blant direktørene i de studentstyrte samskipnadene.

Det var i desember i fjor at Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo krevde en opprydning i SiO. De mente organisasjonen var i ferd med å bli en topptung aktør i studentsamfunnet, i stedet for en samskipnad av og for studenter. I tillegg trakk de frem at de ønsket mer åpenhet.

- Mange er permitterte

SiO har svart på mange av kommentarene de har fått på innlegget, men Sagedal kaller svarene for tøys og halvdårlige unnskyldninger.

- Det virker som de ikke er opptatt av åpenhet og studentenes beste når det kommer til de viktige og ekte tingene.

Han legger til at videoen passet dårlig i en tid hvor mange studenter har det ekstra tøft økonomisk.

- Jeg er ikke en dårlig posisjon selv, men det er mange som er det nå; flere er permittert fra jobbene de har ved siden av studiet, og har ikke krav på noe siden de er studenter. Og for dem er det ikke så gøy å se en slik video nå. Det hadde hjulpet hvis det var ekte tips, men når de står og nærmest ler av de som har det verst, så blir det rart, sier han.

Legger seg flat

Nina Langeland er kommunikasjonsdirektør i SiO og sier til Dagbladet at de legger seg flate.

- Vi må legge oss helt flate og beklage her. Videoen var opprinnelig ment som humor, og vi traff virkelig ikke denne gangen.Vi er utrolig lei oss for både det etterlatte inntrykket og negative reaksjonene videoen har skapt. Vi tar selvsagt til oss kritikken og skal gjøre vårt beste for å være der for studentene i denne utfordrende tiden, både på sosiale medier og gjennom velferdstilbudet vårt.

Langeland sier studentlivet er ekstra tøft i år med tanke på coronasituasjonen.

- For å tilpasse tilbudet og ruste studentene i pandemisituasjonen har SiO prioritert tiltak som kommer flest mulig studenter til gode. Dette innebærer blant annet utsettelse av den årlige indeksreguleringen av husleien i august, ekstra støtte til studentforeninger, utvidelse av helse og rådgivningstilbud og utvikling av flere digitale møteplasser.

BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør Nina Langeland sier til Dagbladet at de legger seg flate. Foto: SiO
BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør Nina Langeland sier til Dagbladet at de legger seg flate. Foto: SiO Vis mer

20 kroner for klesvask

Et av eksemplene som både Sagedal og flere studenter tar opp i kommentarfeltet er at man må betale 20 kroner for en klesvask i SiO-boligene.

- Det er ikke slik at jeg har så mye i mot å betale for utgiftene, men med både leie- og vaskepris virker det som de tar seg mer betalt for ting enn det koster dem. De oppfører seg mer som en kommersiell aktør, sier Sagedal.

Langeland sier at det har vært samme pris siden 2012.

- Sammenlignet med et kommersielt vaskeri, er SiOs vaskerier et tilbud til beboere hvor SiO selv ikke går i overskudd, men må sikre at inntektene dekker kostnadene ved drift.

Hun legger til at coronapandemien preger SiOs økonomi, spesielt fordi alle treningssentre og en stor del av serveringstilbudet er stengt på grunn av smittesituasjonen.

- Vi jobber nå på spreng for å styrke tilbudet til studentene fremover, og da særlig med tanke på det psykososiale. Vi opprettholder fysiske tilbud der det er mulig med hensyn til smittevern og utvikler stadig nye, digitale tilbud. Vi er som sagt veldig lei for at vi med denne videoen har såret og provosert, og tar kritikken til oss, sier hun.

- Dyrest i Oslo og Bergen

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell sier til Dagbladet at det er i de største byene at det er dyrest å være student.

- Det samsvarer i stor grad med resten av befolkningen. Det vil si i de største byene, særlig Oslo og Bergen.

Trohjell sier coronasituasjonen har gått svært hardt utover studentene økonomisk.

- Mange av arbeidsplassene som har blitt permittert er studenter, og siden man har støtte fra Lånekassen får man ikke dagpenger. Resultatet av dette var at mange sto uten den helt nødvendige ekstra inntekten etter permittering i vår.

Han viser til et studentbudsjett for 2019‚ som NSO satte opp basert på tall fra SIFOs referansebudsjett og SSBs levekårundersøkelse for studenter og leiemarkedsundersøkelse.

På deres nettsider skriver NSO at dagens nivå på studiestøtte ikke strekker til.

«Med dagens nivå på studiestøtten går en student i minus med 5084 kroner i måneden. Det betyr et årlig underskudd på 55 924 i året, som må hentes inn ved å jobbe ved siden av studiene eller hjelp fra familien eller andre» , heter det på nettsiden.

I våres kom regjeringen med en ekstrapakke med lån og stipend til studentene.

- 50 000 studenter søkte denne pakken. Det sier litt om hvor mange studenter som er avhengig av ekstra inntekt utenom studiestøtten. Nå ser vi flere nye permitteringer igjen, og mange står i samme situasjon, uten ekstra inntekt, sier Trohjell til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer