BER STUDINER INVESTERE I IMAGE: Dyre kjoler er ifølge University of Edinburgh, noe av det som skal til for å lykkes i arbeidslivet. Foto: Scanpix
BER STUDINER INVESTERE I IMAGE: Dyre kjoler er ifølge University of Edinburgh, noe av det som skal til for å lykkes i arbeidslivet. Foto: ScanpixVis mer

Studenter raser etter «sexistisk» nyhetsbrev

Ga kjoletips til kvinnelige avgangselever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universitetet i Edinburgh blir av studenter anklaget for å være sexistisk. Årsaken er at universitet i et nyhetsbrev til studentene i årets avgangsklasse, oppfordrer kvinnelige studenter til å skaffe seg svært dyre kjoler til avslutningssermonien. Det melder den britiske avisen The Telegraph.

Gjør som guttene, oppfordrer skolen, og ber jentene legge penger i knalldyre kjoler som kan styles opp eller ned - slik som en stiling herredress kan.

Studentene raser Nyhetsbrevet, som også ble postet på skolens egen hjemmeside, har fått avgangsstudentene til å rase.

På Twitter skriver en studine: «4 år med hardt arbeid, og en universitetsgrad senere, er image tydeligvis det eneste som betyr noe.»

En annen skriver: «imponert over at skolen her har klart å presse inn både sexisme og tradisjonalisme.»

Ikke noe for studentbudsjettet Studentene har allerede betalt nesten 500 kroner hver for å leie skolens offisielle avgangskjortel til avslutningsseremonien i juni og juli.

Kjolene skolen så sjenerøst tipset studinene om i nyhetsbrevet er ikke billige, de heller. I nyhetsbrevet anbefaler universitetet jentene å gjerne kjøpe tilsvarende «den lille sorte», fra dyre klesmerker som Carven og Iro.

Skolen tipser også om en clutch-veske fra Alexander McQueen til nærmere 30.000 kroner.

Møter massiv kritikk Også i sosiale medier har universitetet, midt i Skottlands hovedstad, møtt kraftig kritikk. Flere krasse meldinger fra skolens egne studenter og andre har de siste dagene florert på Twitter.

Leder av studentparlamentet ved universitetet Urte Macikene, mener at notatet skolen sendte er sexistisk og håpløst.

- Hva man har på seg på avgangsseremonien eller ved andre anledninger har på ingen måte noe å si for utdannnelsen. Å sende ut et brev med designklær og kjønnsstereotypier, gjeninnfører noe som universitetet heller bør jobbe for å fjerne, sier hun til avisen.
 
- En glipp En talsperson for universitetet sier at det har skjedd en glipp, og at skolens prosedyrer ikke har blitt fulgt da dette nyhetsbrevet ble sendt til studentene.

Skolen nekter ellers å bekrefte noen andre detaljer, inkludert om det er en av deres ansatte som har skrevet skandalenotatet, og om den var ment som et seriøst råd til skolens kvinnelige studenter.

- Det er ikke vår normale praksis å reklamere for eksterne produsenter eller tjenester. Dette notatet hadde ikke gått gjennom en riktig godkjenningsprosess, og er derfor nå fjernet, skriver universitetet.