Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter stevner Oslo-skole for retten - mener de ble feilinformert

Mener de ble forespeilet tittelen «ernæringsfysiolog». Nå er flere av dem permittert fra sine jobber.

FØLER SEG LURT: Studenter har stevnet Bjørknes Høyskole for retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØLER SEG LURT: Studenter har stevnet Bjørknes Høyskole for retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-skolen Westerdals Oslo ACT ble nylig anmeldt til Økokrim etter at Dagens Næringsliv avslørte at eierne tok ut millioner i utbytte i fjor.

Nå går 40 tidligere studenter til sak mot en annen skole i samme konsern.

De føler seg lurt etter å ha tatt ernæringsfysiologi-fag ved Bjørknes Høyskole, som også  som er eid av Anthon B. Nielsen-konsernet.

LES OGSÅ: Elever ved Westerdals kan ha betalt 20-30 000 kroner for mye i året

Ble forespeilet tittel Studentene mener Bjørknes har forespilet dem tittelen «ernæringsfysiolog» etter endt utdanning - men den tittelen får de ikke bruke. Den ble nemlig beskyttet etter en reform i 2009.  

Altså har studenter i bachelor for ernæringsfysiologi egentlig ikke rett til å kalle seg ernæringsfysiologer.

Det skal de ikke ha fått beskjed om før i januar i fjor.  Siden da har de tatt opp saken med skolen flere ganger, uten at de har klart å bli enig om erstatning. 

Studentene sier betegnelsen ernæringsfysiolog ble brukt av i undervisningen gjennom hele utdanningsløpet deres, og at de har fått beskjed fra skolen om at det er fritt frem å bruke fagtittelen.

De har også samlet opp skjermdumper fra reklame og andre dokumenter som skal vise at skolen har markedsført studiet på en villedende måte etter tittelen ble beskyttet i 2009. 

- Poenget vårt er at vi aldri ville starta denne utdannelsen hvis vi hadde visst om dette, og vi er ikke blitt informert om det fra studiestedet slik man kan forvente, sier en student Dagbladet har vært i kontakt med. 

Snuvending Noen av de førti studentene skal ha blitt permittert fra sine jobber som følge av «titteltapet» de ble varslet om i fjor.

I noen tilfeller har arbeidsgiver ikke ønsket å ha dem ansatt siden de ikke lenger kunne tituleres som ernæringsfysiologer.

Andre har slitt med å få jobb fra starten av. Flere av de rammede studentene har vært nødt til å finne seg annet arbeid.

- Noen har også drevet privat praksis og lagt ned praksisen fordi den henger sammen med tittelen. De har opplevd det som kjempeubehagelig å måtte fortelle sin klientgruppe at «jeg vet at jeg har sagt jeg er ernæringsfysiolog, men det stemmer ikke lenger», sier studenten.

En regelendring fra mars i år legger stein til byrden: 

Da bestemte Helse- og omsorgsdepartementet nemlig at studenter som har utdannet seg til en bachelor i ernæringsfysiologi ikke får lov til å kalle utdanningen det lenger.  I stedet må de si at de har en «bachelor i ernæring».

Ber om 300 000 Saken  studentene fører mot sin gamle skole, handler imidlertid mest om retten til å bruke ordet «ernæringsfysiolog», som de mener skolen har lovet dem. 

I stevninga ber de om et «gjennomsnittlig og varsomt uttmålt erstatningskrav på ca. kr 300. 000 pr. uteksaminert student. (...) Saksøkerne har som et siste forsøk på å oppnå en minnelig løsning i saken ultimo 2015 tilbudt la seg kompensere med kr 200.000 pr. saksøker.»

- Det eneste reelle kravet studentene har mottatt fra Bjørknes, var i oktober 2015, da vi ble tilbudt 2500kr per/pers, altså 100 000 kroner, som skulle gå til foreningsarbeid. Det var med andre ord ikke et tilbud vi kunne oppfatte som et seriøst forslag til løsning, sier studentrepresentanten til Dagbladet.

Grunnløst Bjørknes opplyser på sin nettside at det ikke var «kjennskap i fagmiljøene» om at tittelen var beskyttet før inntil «relativt nylig», og at de først varslet aktive studenter om det i 2014. Likevel mener de anklagene fra de førti studentene er grunnløse.

Keeley Welford Johansson, administrativ leder ved Bjørknes Høyskole, svarte følgende på kritikken da Dagbladet kontaktet henne i går.

- Vi oppfatter søksmålet som grunnløst og det synes å være tuftet på misforståelser om den kompetansen og de yrkesmulighetene de har. Vi har brukt lang tid på å forsøke å finne en løsning, men dessverre har studentenes krav vært helt urimelige, skriver hun i en epost.

- Har dere lurt studenter til å tro de blir ernæringsfysiologer hos dere?

- Nei. Vår studium har tittelen «Bachelor i ernæringsfysiologi». Det er dette vi har kalt studiet, det er dette som framgår av studentkontrakten med hver enkelt og det er dette som står på det vitnemålet de fikk da de sluttet for flere år siden.

- Er dere innforstått med eget regelverk og hva som må til for å kunne uteksaminere ernæringsfysiologer?

- Vi tildeler ikke tittelen «ernæringsfysiolog», men tittelen «bachelor i ernæringsfysiologi» i henhold til vår akkreditering fra NOKUT.

Hun avviser at skolen har opptrådt uaktsomt ved å informere for dårlig.

- Vi avviser at vi har opptrådt på en måte som gir grunnlag for slike påstander. Dette vil vi redegjøre grundig for overfor Oslo tingrett.

Mener kravet er urimelig Welford Johansson skriver i eposten at Bjørknes lenge skal ha prøvd å få til  en løsning med studentene, men at de synes kravet på 200 000 kroner per hode var urimelig.

«Gruppen mener imidlertid at vi ikke har informert godt nok om at tittelen «ernæringsfysiolog» som tidligere ble gitt til kandidater med en 3-årig utdanning i generell ernæringslære, ble beskyttet gjennom gradsforskriften i november 2009.

I forbindelse med den store gradsreformen da master- og bachelorgrader ble innført, ble over 50 tidligere titler tatt bort, herunder tittelen ernæringsfysiolog. Dette var en udramatisk endring, og saken ble da heller aldri sendt på høring eller gjort til gjenstand for særskilte informasjonstiltak fra Kunnskapsdepartementets side.», skriver hun i eposten. 

Welford har ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer om saken lørdag.

I hardt vær Eierkonsernet som eier skolen har vært i hardt vær etter at Dagens Næringsliv i fjor avslørte at eierne har tatt ut millioner i utbytte fra Westerdals Oslo Act - tross strenge regler og utbytteforbud.

I kjølvannet av avsløringen har det også kommet fram at Westerdals har tatt mer i skolepenger fra elevene enn Kunnskapdepartementet har tillatt.

I tillegg til skolepengene og utbyttet, beskyldes skolen også for å ha fått statsstøtte de ikke skulle hatt ved at de har feilrapportert studieretninger, og at elever har fått feilaktig utbetalt Lånekassen-støtte.

Helt i slutten av mars valgte derfor Kunnskapsdepartementet å anmelde Westerdals ACT i Oslo til Økokrim.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!