Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter streiket mot skolerasering

Studentene ved Kunsthøgskolen i Oslo overrakte Grete Knudsen (A) et plastikkøre i glass og ramme i dag. Øret skal minne henne på at hun må høre på studentene. De mener nemlig at utdanningen deres raseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I overkant av 200 studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) markerte sin misnøye.

- Vi er her fordi vi føler at utdanningene er i ferd med å rase sammen under bena på oss, sa student Peder Horgen som ga øret til Grete Knudsen, lederen for undervisningskomiteen på Stortinget.

Studentene nekter å akseptere de økonomiske rammene skolen har fått for 1999. «For å stoppe krisen kreves det 10 millioner kroner nå», sto det på ryggen til alle studentene. Ifølge studentene er det ikke penger til å besette professorater, leie inn timelærere eller opprettholde alle fag.

Lovet ingenting

Studentene går ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens Kunstakademi, Statens Balletthøgskole, Statens Teaterhøgskole og Statens Operahøgskole, som er slått sammen til Kunsthøgskolen i Oslo. Men de fem skolene er ennå ikke samlet under samme tak.

- Det er ikke realistisk å tro at vi blir samlet under ett tak før om seks-sju år. Departementet har gitt klar beskjed om at et løft for kunstutdanningene er knyttet til det nye bygget. Er det virkelig departementets mening at vi skal bygges ned i løpet av ventetiden? spør Andrea Berge, studentrådsleder i KHIO.

Grete Knudsen forsikret studentene om at Stortinget ikke ønsker det.

- Jeg kan ikke love studentene penger her og nå, men jeg tror alle i komiteen har erkjent at noe må gjøres, sa Grete Knudsen. Hun lovet at saken ville bli tatt opp allerede torsdag.

Krever 10 mill

- Da kommer statsråd Lilletun til Stortinget. Vi skal diskutere økonomien for alle høgskolene i landet. Da er det naturlig å ta opp Kunsthøgskolens situasjon, sa Knudsen.

Studentene krever at budsjettrammen økes med minimum 10 millioner kroner fra år 2000, og 10 millioner kroner i ekstrabevilgning i 1999 for å løse den akutte krisen.

Rektor Arvid Pettersen ved KHIO er stolt av studentene som streiket. Han mener muligheten for å få gjennomslag for kravene er stor. Han skal møte Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 26. april for å orientere om situasjonen. Pettersen håper å få mer penger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett før sommeren og på neste års statsbudsjett.

(NTB)