Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studenter ved eliteuniversitet terrorisert av skrekkpappa

I 2010 flyttet Lawrence Ray inn på datterens studenthjem. Det ble starten på over åtte år med terror.

SIKTET: Lawrence Ray er tiltalt for en rekke forhold som knytter seg tilbake til da han flyttet inn på datterens studenthjem i New York i 2010. Foto: Stephanie Keith / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SIKTET: Lawrence Ray er tiltalt for en rekke forhold som knytter seg tilbake til da han flyttet inn på datterens studenthjem i New York i 2010. Foto: Stephanie Keith / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Oppførselen her er helt sinnssyk. Det gjør meg sint. Hvis dette ikke gjør deg sint, så har du ikke en sjel, sa sjef for FBIs kontor i New York, William F. Sweeney under en pressekonferanse tirsdag, ifølge NBC News.

Flyttet inn på studenthjem

Saken han snakker om handler om 60 år gamle Lawrence Ray. I 2010 slapp han ut fra fengsel.

Uten et sted å gå til oppsøkte han datteren, som bodde ved et studenthjem på eliteskolen Sarah Lawrence i New York. Der flyttet han inn.

Tirsdag ble 60-åringen pågrepet, siktet for en lang rekke lovbrudd som han skal ha begått på studenthjemmet og i tiden etterpå. Ofrene: Datterens venner.

Myndighetene begynte å etterforske Ray som følge av en artikkel i nettmagasinet The Cut, som ble publisert i april i fjor.

Ifølge påtalemyndigheten skal Ray i løpet av de månedene han bodde ved skolen ha lagt grunnlaget som seinere gjorde at de unge kvinnene «ble uvitende ofre for seksuell utnyttelse, verbal og fysisk mishandling, utpressing, tvangsarbeid og prostitusjon».

Tok på seg papparolle

Bare kort tid etter at han flyttet inn på studenthjemmet skal han ha begynte med «terapi» sammen med datterens romvenninner, der han overbeviste dem om at han kunne hjelpe dem med problemene deres.

Innledningsvis ble Ray oppfattet som ganske sjarmerende, og ble beskrevet som en god lytter. Han lagde også middag til datteren og hennes sju romvenninner.

- Han vasket og tok for alvor på seg papparollen i huset, har en av jentene fortalt.

Over tid, ved hjelp av overtalelse og trusler, fikk han de unge kvinnene til å tilstå lovbrudd de ikke hadde begått, før han presset dem for hundretusener av dollar.

- Tortur

Over åtte år skal Ray ha «utsatt ofrene for seksuell og psykisk manipulasjon og fysisk mishandling», ifølge tiltalen, skriver New York Times.

- I nesten 10 år har Ray mentalt og fysisk torturert ofrene, sa Sweeney tirsdag.

Ifølge tiltalen skal Ray til sammen ha presset studentene for rundt en million dollar, over ni millioner norske kroner.

Minst en av jentene som bodde i studenthjemmet skal ha blitt tvunget til prostitusjon av Ray. Han skal også ha tatt mer enn 500 000 dollar av pengene hun tjente.

Ifølge påtalemyndigheten skal Ray også ha vært voldelig mot kvinnen. En gang skal han ha bundet henne til en stol, plassert en plastpose over hodet hennes og nesten kvalt henne.

Mektige venner

Ray har også en spesiell forhistorie, og hadde en gang svært mektige venner.

Den mest spesielle hendelsen var da han i 1997 arrangerte et åpent møte mellom daværende ordfører i New York, Rudy Giuliani og tidligere president for Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov.

På begynnelsen av 90-tallet fikk han et svært tett forhold til mannen som seinere det tiåret ble politisjef i New York, Bernard Kerik.

Ray var forlover under Keriks bryllup, og betalte for deler av bryllupet. Noe seinere ordnet Kerik Ray jobb i byggefirmaet Interstate Industrial Corp. Der skulle Ray hjelpe selskapet med å få lisenser, på tross av at det allerede ble hevdet at han var knyttet til organisert kriminalitet.

Seinere på 90-tallet var han informant for FBI, men hans forsøk på å skaffe dem informasjon om mafiaen og samarbeide med byrået var ikke vellykket. Han ble nemlig siktet for utpressing og aksjesvindel sammen med over et dusin andre menn.

- Psykotisk kjeltring

I år 2000 ble også forholdet til daværende politisjef Kerik svært anstrengt, og Ray begynte å samarbeide med påtalemyndigheten, som etterforsket politisjefen for forhold som knyttet seg til byggeselskapet Ray hadde fått jobb i.

- Larry Ray er en psykotisk kjeltring som har gjort alle venner han noen gang har hatt til ofre. Det har gått nesten 20 år siden sist jeg hørte fra ham, og likevel fortsetter hans terrorvelde, har Kerik sagt om mannen som en gang var hans forlover.

I en uttalelse fra eliteskolen Sarah Lawrence heter det at de fikk vite om tiltalen mot Ray tirsdag.

«Punktene i tiltalen er alvorlige, omfattende, urovekkende og opprørende. Som alltid er sikkerheten og trivselen til våre studenter en prioritet for skolen», heter det i uttalelsen.

Da han ble pågrepet tirsdag var Ray sammen med en av datterens romvenninner og en av de andre kvinnelige ofrene i saken. Ray, som ble fengslet tirsdag, risikerer livstid i fengsel om han blir funnet skyldig.