STUDERE LENGRE: Flere studenter vil nå bruke lengre tid på sine studier.  Universitetet i Oslo.Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet.
STUDERE LENGRE: Flere studenter vil nå bruke lengre tid på sine studier. Universitetet i Oslo.Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet.Vis mer

Studenter vil studere lengre

Seks av ti studenter planlegger å studere i mer enn fire år, viser en undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2005 var det fem av ti studenter som regnet med å bruke mer enn fire år på å fullføre utdannelsen. Andelen har nå økt, går det fram av en levekårsundersøkelse blant norske studenter, gjennomført av Statistisk sentralbyrå.

Hele 95 prosent av studentene i undersøkelsen sier at de trives svært bra eller ganske bra på studiestedet, og 77 prosent sier at de har blitt godt kjent med andre studenter.

Seks av ti er fornøyde med tilgangen til lesesalplass og 67 prosent er fornøyd med støyforholdene, viser undersøkelsen.

Seks av ti jobber Luftkvaliteten er det derimot bare 44 prosent som er fornøyd med på studiestedet, der i underkant av halvparten av studentene oppgir å være omtrent daglig.

Gjennomsnittsstudenten brukte i fjor 13 timer i uken på organisert undervisning, 17 timer til selvstudium, og to timer til studiegrupper - totalt 32 timer, viser undersøkelsen.

Seks av ti har jobb ved siden av studiene, og disse jobber i snitt åtte timer per uke. De fleste oppgir at de jobber fordi støtten fra Lånekassen ikke strekker til.

Penger fra familien
Fire av ti studenter forteller at de har mottatt økonomisk hjelp fra familien i løpet av det siste året. Ifølge undersøkelsen mottar studenter gjennomsnittlig 20.000 kroner fra nærmeste familie. Mesteparten av dette beløpet brukes til å betale løpende utgifter, ifølge undersøkelsen.

Norsk studentorganisasjon skriver i en pressemelding at det er på tide at studiestøtten økes.

Må øke støtten
- Kunnskapsminister Tora Aasland har avventet levekårsundersøkelsen før regjeringen ville gjøre noe med studiestøtten. Nå er det ingen grunn til å vente, ingen grunn til å utrede nærmere - studiestøtten må økes ved første anledning, sier leder Kim Kantardjiev i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV), sier i en pressemelding at departementet neste høst skal legge fram en rapport om dette. Rapporten vil omhandle spørsmål knyttet til studentenes økonomiske situasjon, samt arbeid ved siden av studiene, forteller hun.
NTB