Studentfestival vil ha Chavez til Trondheim

Presidenten som kaller Bush «Djevelen» er invitert til ISFiT for å snakke ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venezuelas president har det siste året markert seg som en av de mest omdiskuterte og pr-glade statslederne i verden. Den mildt sagt frittalende Hugo Chavez har blant annet fra talerstolen i FNs generalforsamling i New York levert tirader mot George W. Bush og hans allierte som ligger milevis unna vanlig diplomatisk språkføring.

Samtidig har han styrket sin egen makt i Venezuela, blant annet ved personlig å kontrollere landets helstatlige oljeselskap, og blir beskyldt for å innskrenke pressefriheten og spillerommet til den politiske opposisjonen.

- Chavez er en sentral aktør i utenrikspolitikken i dag. Han har veldig sterke meninger om globalisering og hvordan det påvirker landet han leder. Dette bør ikke hindre ham i å få fram sitt budskap, sier Martin Svarva, leder for Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

Den idealistiske festivalen, som er en av de største i sitt slag i verden, går av stabelen i midten av februar neste år - med Chavez som gjest, om arrangørene får det som de vil. ISFiT 2007 har «globalisering» som tema.

- Chavez har uttalt at han er anti-globalist og anti-imperalist, og vi ønsker å høre hans ord om hva dette innebærer, sier Svarva, som understreker at festivalen ikke inntar noe standpunkt med invitasjonen, men ønsker å belyse alle sider.

Utenriksdepartementet kjente i dag ikke til ISFiTs utspill, og opplyser at det ikke er planlagt noe offisielt statsbesøk fra Venezuela til Norge i nær framtid.

- Det er opp til dem å invitere hvem de vil. Jeg vil ikke kommentere realismen i dette, det får bli opp til den venezuelanske ambassaden, sier fungerende kommunikassjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til Dagbladet.no.

Venezuelas ambassade bekrefter i ettermiddag at ISFiT har vært i kontakt, men at de foreløpig ikke har noen tilbakemelding fra presidentens kontor som de kan videreformidle.

TIL NORGE? Den populistiske venezuelanske presidenten Hugo Chavez har sin helt egen pr-strategi. Om et uoffisielt besøk til Norge inngår i hans planer gjenstår å se. Foto: SCANPIX/AP
TIL NORGE? Den populistiske venezuelanske presidenten Hugo Chavez har sin helt egen pr-strategi. Om et uoffisielt besøk til Norge inngår i hans planer gjenstår å se. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
<B>GJEST I FJOR:</B> Fredsprisvinner Wangari Mathaai var den mest prominente taleren under ISFiT 2005.