Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studentfestival vil ha Chavez til Trondheim

Presidenten som kaller Bush «Djevelen» er invitert til ISFiT for å snakke ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venezuelas president har det siste året markert seg som en av de mest omdiskuterte og pr-glade statslederne i verden. Den mildt sagt frittalende Hugo Chavez har blant annet fra talerstolen i FNs generalforsamling i New York levert tirader mot George W. Bush og hans allierte som ligger milevis unna vanlig diplomatisk språkføring.

Samtidig har han styrket sin egen makt i Venezuela, blant annet ved personlig å kontrollere landets helstatlige oljeselskap, og blir beskyldt for å innskrenke pressefriheten og spillerommet til den politiske opposisjonen.

- Chavez er en sentral aktør i utenrikspolitikken i dag. Han har veldig sterke meninger om globalisering og hvordan det påvirker landet han leder. Dette bør ikke hindre ham i å få fram sitt budskap, sier Martin Svarva, leder for Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

Den idealistiske festivalen, som er en av de største i sitt slag i verden, går av stabelen i midten av februar neste år - med Chavez som gjest, om arrangørene får det som de vil. ISFiT 2007 har «globalisering» som tema.

- Chavez har uttalt at han er anti-globalist og anti-imperalist, og vi ønsker å høre hans ord om hva dette innebærer, sier Svarva, som understreker at festivalen ikke inntar noe standpunkt med invitasjonen, men ønsker å belyse alle sider.

Utenriksdepartementet kjente i dag ikke til ISFiTs utspill, og opplyser at det ikke er planlagt noe offisielt statsbesøk fra Venezuela til Norge i nær framtid.

- Det er opp til dem å invitere hvem de vil. Jeg vil ikke kommentere realismen i dette, det får bli opp til den venezuelanske ambassaden, sier fungerende kommunikassjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til Dagbladet.no.

Venezuelas ambassade bekrefter i ettermiddag at ISFiT har vært i kontakt, men at de foreløpig ikke har noen tilbakemelding fra presidentens kontor som de kan videreformidle.

TIL NORGE? Den populistiske venezuelanske presidenten Hugo Chavez har sin helt egen pr-strategi. Om et uoffisielt besøk til Norge inngår i hans planer gjenstår å se. Foto: SCANPIX/AP
TIL NORGE? Den populistiske venezuelanske presidenten Hugo Chavez har sin helt egen pr-strategi. Om et uoffisielt besøk til Norge inngår i hans planer gjenstår å se. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
<B>GJEST I FJOR:</B> Fredsprisvinner Wangari Mathaai var den mest prominente taleren under ISFiT 2005.