Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Studentfiendtlig statsbudsjett

Norsk Studentunion mener det nye statsbudsjettet rett og slett er studentfiendtlig. Dagbladet.no har skuet over til to av våre nærmeste naboland, hvor studentpolikken er en ganske annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Per-Kristian Foss la fredag i forrige uke fram Bondevik-regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for neste år. Som Dagbladet.no skrev da, går regjeringen mot å sette opp stipendandelen for studenter i høyere utdanning fra 30-40 prosent. I dag beløper stipendandelen seg til omtrent 20.850 kroner i året for en heltidsstuderende på 20 år, som er borteboer, barnløs og ugift.

Tar man turen over til Sverige eller Danmark, vanker det straks større stipendboller til studentene. Der utgjør stipendandelen henholdsvis 34,5 prosent i Sverige og hele 65,8 prosent i Danmark. Riktignok er stipendet skattepliktig i Danmark, men forskjellen er allikevel betydelig.

MEL: - Tar ikke ansvar Velferdsansvarlig ved Norsk Studentunion (NSU) Dag Harlem Stenersen mener politikerne har brutt løftene sine. I følge Stenersen vil løftebruddet føre til at mange studenter får en langt hardere hverdag.

- Støtteordningene i Norge virker mer tilfeldige enn gjennomtenkte, og ringvirkningene blir store. Én konsekvens blir at studentene må jobbe mer for å dekke utgiftene sine. Det går igjen utover studieprogresjonen. Kvalitetsreformen som det snakkes om i Stortinget er rett og slett en selvmotsigelse. I Danmark er stipendandelen på cirka 58 prosent etter skatt. Det bør vi satse på i Norge også. Utdannelse har en klar verdi, og den norske stat tar ikke nok ansvar for studentene sine, mener Harlem Stenersen.

I følge en undersøkelse foretatt av Statistisk Sentralbyrå i 1998, trengte en gjennomsnittlig student omkring 110.000 kroner i året for å klare seg. I dag, etter prisstigning og økning i boligprisene, får en borteboende student fremdeles kun 69.950 kroner i lån og stipend.

Lik rett til utdanning - Vi i Norsk Studentunion ønsker en ordning hvor det totale årsbeløpet blir koblet opp til to ganger grunnbeløpet i Folketrygden. På den måten vil beløpet følge prisstigningen og bli regulert årlig, og man vil kunne fungere som student på heltid, sier Harlem Stenersen, som også mener dagens støtteordninger fører til forskjellsbehandling av studentene. - I Norge skal vi i prinsippet ha lik rett til utdanning. Vi er redde for en utvikling der kun er barn av velstående foreldre har muligheten til å utdanne seg, sier Harlem Stenersen som mener Stortinget motsier seg selv når de vil satse på å å utjevne forskjellene i Norge samtidig som de sørger for så slette kår for studentene.

- Vi reagerer også på at man vil kutte reisestipendet for folk over 25, og sette et øvre tak på 7.000 kroner. En tredjedel av studentene er over 25 år, og taket vil igjen ramme studenter i grisgrendte strøk, sier Harlem Stenersen som også gjerne skulle gjort noe med nedbetalingsordningen, for eksempel ved å sette et øvre tak for renta, som i Danmark. Utgiftene til studiemateriell er også såpass høye at de ofte ikke dekkes med den eksisterende stipendordningen. I dag er det avsatt 550 kroner til studiemateriell i måneden, men bøkene til for eksempel Medievitenskap grunnfag ved Universitetet i Oslo koster 6.854 kroner. Harlem Stenersen ønsker også en støtteordning som fungerer alle årets tolv måneder, og ikke bare i ti som i dag. - Det er faktisk mange studenter som også leser om sommeren. - Politikerne må ta skylda NTB brakte i dag nyheten om at Lånekassen blir svindlet for 30 millioner kroner årlig, ved å heve urettmessig borteboerstøtte. Harlem Stenersen mener politikerne selv må ta noe av skylden for at studentene ser seg nødt til å «svindle» Lånekassen. - Det er selvsagt galt at studentene snylter på Lånekassa på den måten, men vi mener Stortingspolitikerne må ta sin del av ansvaret for å ha stilt studentene i en vanskelig økonomisk situasjon.

Hele Norges coronakart