Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studentklubb inviterte til «Yolocaust»-fest

- Ikke greit, sier leder for Studentersamfundet.

STUDENTERSAMFUNDET: En klubb tilknyttet Samfundet i Trondheim inviterte nåværende og tidligere medlemmer til feiring av en jødisk høytid, og fristet med Yolocaust-stemning. Foto: NTB Scanpix
STUDENTERSAMFUNDET: En klubb tilknyttet Samfundet i Trondheim inviterte nåværende og tidligere medlemmer til feiring av en jødisk høytid, og fristet med Yolocaust-stemning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden gikk det ut en invitasjon til nåværende og tidligere medlemmer av en studentklubb tilknyttet Studentersamfundet i Trondheim til en fest som skulle arrangeres 4. april.

Den private festen skulle arrangeres i sammenheng med den jødiske høytida purim, som feirer avvergelsen av en planlagt jødeutryddelse i Persia, beskrevet i Esters bok.

Der ble det fristet med «YOLOcaust»-stemning, og oppfordret til å «spenne på seg den beste forhuden». Det var studentavisa Under Dusken som først omtalte saken.

Reagerte på innholdet

Tidligere medlemmer skal ha reagert på innholdet i mailen, og henvendt seg til avsender om at den typen humor ikke passer seg. Dagen etter sendte lederen for «gjengen» ut en e-post med beklagelse.

Der understreket vedkommende likevel at man skal kunne tulle med alt, noe han trekker tilbake i intervju med Under Dusken.

- Jeg synes jo det bør ringe en bjelle i hodet når man skriver noe sånt, for jeg mener det absolutt ikke er noe man bør tulle med, og det tar vi absolutt selvkritikk for. Det synes jeg ikke er greit på noen måte, og ikke for gjengen heller, sier lederen.

Festen er nå avlyst.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Samfundet kommer i søkelyset for et uheldig arrangement. Høsten 2017 ble det arrangert nazi-fest. Gjestene ble møtt av SS-kledde bartendere og vakter med lekevåpen, og fikk visum med bilde av Adolf Hitler etter å ha vist legitimasjon i døra.

- Det er virkelig historieløst. Det kan være mennesker der som personlig har slektninger som kan ha blitt drept under krigen. Da vi gikk, sto vi utenfor og advarte andre mot å gå inn, sa Maja Sandström, som var tilstede under arrangementet, til NRK.

Studentersamfundet beklaget seinere hendelsen, understreket at de tok sterk avstand fra nazisme og lovet intern oppvask med gjennomgang av rutiner.

Leder for Samfundet, Eirik Sande, mener det kom tydelig fram i forrige runde at dette er noe de tar avstand fra.

- Vi har hatt gode runder om det å tulle med jødisk kultur og historie, og har et ganske tydelig standpunkt om at det ikke er greit, sier han til Dagbladet.

Han understreker at dette var et privat arrangement som ikke skulle arrangeres i deres lokaler, og at de ikke hadde kjennskap til invitasjonen som ble sendt ut før saken havnet i media.

- Er dette noe dere kommer til å ta tak i internt?

- Det er vanskelig for oss å ta tak i en hendelse som ikke er i vår regi. Jeg har registrert at festen raskt ble avlyst, og det viser i hvert fall at de rundene vi hadde tidligere har hatt en effekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!