Studentleder er lei av professor-sutring

Studentleder Audun Fledsberg er lei det han mener er professorsutring, og håper studentene blir hørt når Stortinget skal ta stilling til regjeringas utdanningsreformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han advarer også mot å lytte til Lærerforbundets leder Anders Folkestad, som slaktet utdanningsminister Trond Giskes planer for universiteter og høgskoler i uka som gikk.

- Alt er ikke fryd og gammen, men stortingsmeldinga inneholder mye vi studenter har kjempet for i mange år. Det gjelder blant annet en ny gradsstruktur og bedre oppfølging av studentene, sier Fledsberg, som er leder for Studentenes Landsforbund.

Skal høres

I dag har Stortingets kirke- og utdanningskomité åpen høring om meldinga om høyere utdanning som statsråd Giske har lagt fram.

Seinest i forrige uke kritiserte lederen i Lærerforbundet reformplanene. Anders Folkestad frykter at kortere studieløp gir dårligere utdanning, og oppfordret opposisjonen til å stoppe Giskes planer om å bytte ut dagens cand.mag. og hovedfag med bachelor- og mastergrad.

- Det er merkelig at pedagogen Folkestad setter likhetstegn mellom kortere studier og kvalitet. Vi mener han bør fokusere på innholdet i studiene. Jeg håper ikke Stortinget lar seg påvirke av dette nå som de skal behandle meldinga, sier Fledsberg.

Studentlederen er også lei av det han kaller «sutrete» professorer, som har gått til angrep på reformene.

- Det er merkelig at en håndfull professorer påberoper seg å tale på vegne av en hel sektor. Det blir for mye sutring, sier Fledsberg.

- Mye nostalgi

Lederen i Universitets- og høgskolerådet, Tove Bull, mener kritikken mot regjeringas utdanningsreformer er preget av mye nostalgi og liten vilje til å være framtidsrettet.

- Debatten har blitt preget av noen få personer, som blir for tilbakeskuende, og som viser liten endringsvilje. Jeg kjenner meg ikke igjen i det nostalgiske bildet av universitetet som blir gitt av kritikerne, sier Bull, som er rektor ved Universitetet i Tromsø.

Rådet, som representerer alle lærestedene som skal gjennomføre reformene, støtter mange av forslagene i meldinga, både den nye gradsstrukturen og frislippet av universitetsbegrepet, så framt de får penger til å gjennomføre det.

- Dette er en sjanse til nødvendig fornying, sier Bull.