Studentopprøret sprer seg

Myndighetene i Iran gir delvis etter for studentenes krav, men situasjonen er spent og demonstrasjonene sprer seg. Ved universitetet sperret studentene gatene med bildekk og piggtråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 20000 studenter deltok i demonstrasjonene i Teheran i går. Da studentene sperret av gatene i universitetsområdet med piggtråd og bildekk, valgte politiet å holde seg på avstand, åpenbart etter ordre ovenfra, for å hindre nye sammenstøt.

Det offisielle nyhetsbyrået IRNA meldte om protester i større byer som Mashhad, Esfahan, Hamadan, Rasht og Tabriz, hvor mange ble skadd i sammenstøt mellom reformistiske og ortodokse studenter.

I morgen planlegger iranske journalister streik i protest mot de ortodokses inngrep overfor avisene.

Sparket

I går samlet rundt 5000 studenter og andre seg foran innenriksdepartementet i Teheran. De ropte slagord mot Irans øverste religiøse leder, ayatolla Ali Khamenei, fortalte øyenvitner til nyhetsbyrået AP. Demonstrantene gikk fra hverandre fredelig.

Irans nasjonale sikkerhetsråd sparket i går brigadegeneral Sadat Ahmadi og en ikke navngitt stedfortreder. De ble overlatt til rettsvesenet, på grunn av deres rolle da sikkerhetspolitiet stormet en studentby ved universitetet i Teheran fredag. En tredje sikkerhetsoffiser har fått reprimande.

Men studentene krever intet mindre enn at sjefen for politiet, general Hedayat Lotfian, får sparken.

Drept

Myndighetene innrømmet i går at Ezzatollah Ebrahiminejad, en soldat på perm, som var gjest på studentbyen, ble drept av ei kule under politiets stormangrep. Tre andre ble skutt og såret. Men studentene og andre har oppgitt fra tre til sju drepte.

Den reformistiske avisa Khordad meldte i går at flere titalls sårede studenter er fjernet fra sykehus i Teheran av etterretningsfolk.

Studentenes andre hovedkrav er at ansvaret for politi og sikkerhetsstyrker skal overføres fra den øverste religiøse lederen, ayatolla Ali Khamenei, til den reformistiske presidenten, Mohammad Khatami.

Dermed har studentene etter politiets stormangrep fredag kastet seg rett inn i hjertet av den pågående og langvarige kampen mellom de ortodokse islamistene og reformistene. Ett av stridsemnene er nettopp de begrensede fullmaktene til den folkevalgte presidenten. Ayatolla Khamenei er samlingsmerket for de ortodokse. Han har styring med forsvaret, politiet, rettsvesenet, etterretningstjenestene og media. Men han er ikke folkevalgt.

Tabu brutt

Ingen har vågd å gå til offentlig angrep på Khamenei tidligere, men nå roper studentene: «Khamenei må gå av!». De har brutt et tabu.

De rasende studentene har virket som vekkerklokke for de ortodokse islamistene. I de siste månedene har de følt seg trygge nok til å stenge moderat kritiske aviser og å arrestere motstandere av ayatolla Khamenei.

Studentenes protest begynte torsdag da de ortodokse midlertidig stengte den reformvennlige avisa Salaam. Da studentene kom tilbake til studentbyen samme kveld, ble de angrepet av ytterliggående islamister, tilhengere av ayatolla Khamenei. Noen timer seinere stormet politiet inn. Dermed var den verste krisa i Iran etter revolusjonen i 1979 åpnet.

- Vi er ikke redde. Vi er luta leie. Vi ble angrepet og slått, og vår studentby ble krenket. Vi vil at de som gjorde det, skal straffes, sa en student til nyhetsbyrået AP.

President Khatami uttrykte i går «dyp beklagelse» over politiets angrep på studentene og kalte det en «stygg og bitter hendelse».