Studentsvindel for 40 mill - ustraffet

Hvert år svindler studenter til seg 40 millioner kroner fra staten nærmest ustraffet. Statens lånekasse kontrollerer ikke om de som får borteboerstipend har krav på det eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år forsvinner rundt 40 millioner kroner rett i lomma på studenter som bor hjemme hos mor og far, men som samtidig får utbetalt borteboerstipend fra Lånekassa. Studentsvindelen blir ikke anmeldt, men hvis Lånekassa oppdager deg kan du bli nektet støtte like lenge som svindelen har pågått. Faren for å bli oppdaget er minimal.

- Vi har maskinell behandling av lånesøknadene, og vi er avhengig av at studentene gir riktige opplysninger, sier informasjonssjef Wenche Merli i lånekassa til Dagbladet.no.

Det ville ta altfor lang tid å gå gjennom hver enkelt søknad, mener hun. Bare bosvindelen koster statskassa 40 millioner kroner, i tillegg kommer studentenes juks med arbeidsinntekt.

- Det er ikke nytt at studenter svindler oss, men omfanget er blitt større, mener Merli.

En stikkprøvekontroll i fjor avdekket at 6,5 prosent svindlet til seg borteboerstipend, men Lånekassa er ikke fornøyd med kontrollene og tallet er trolig høyere. I praksis betyr det at hver svindler fikk over 13 000 kroner for mye.

Kontrollorgan

Studentene selv mener Lånekassa er for opptatt av kontroller og for lite av kundene.

- Lånekassa har misforstått sin oppgave når de bruker så mye tid og ressurser på å kontrollere kundene, sier Ine Saxvik, leder i Norsk Studentunion til Dagbladet.no. Hun tror at noe av årsaken til jukset er for dårlig studiefinansiering.

- Naturligvis er det uheldig at studenter lyver, men dette er et tegn på at studiefinansieringen er for dårlig, hevder Saxvik som ikke tror at studenter vil prøve å kare til seg så mye penger som mulig uavhengig av studiefinansieringes størrelse.

Likevel oppfordrer hun sine medlemmer til å skjerpe seg og droppe svindelen. Ellers får kravene om bedre studiefinansiering liten gjennomslagskraft.

Utdanningsdepartementet ser nå nærmere på reglene for stipend og lån, og er ventet å komme med sine innspill i forbindelse med statsbudsjettet neste år.