Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Studer reglene

- Det er ikke lett å forholde seg til det store universitetsmiljøet. Som student har du enormt mange rettigheter. Bruk de første månedene av studietida til å sette deg inn i regelverket, oppfordrer Marianne Skogerbø, Erik Sørhaug og Vibeke Kløvstad - alle «elitestudenter» ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet lot de tre pedagogikk-studentene lese gjennom guiden for nye og etablerte studenter. Mye var kjent, men selv for hovedfagsstudenter, som har studert i over seks år, finnes det en del «ukjente» rettigheter.

- Spesielt punktene om skatt og selvangivelse var interessante. Jeg har nettopp fått overført arv, og har tenkt på hvordan jeg skal gjøre det skattemessig. Nå leser jeg at det er mulig å få overført arv uten at jeg må betale skatt eller arveagift. Helt topp, sier Marianne.

Vi treffer de tre studentene i solskinnet på Blindern. Alle er snart ferdige med hovedfagsoppgaven.

- Og deretter går vi rett ut i jobb, smiler Vibeke.

De er enige om at studenter har noen fordeler som ingen andre har, men Erik mener det er begrenset hvor mange av tilbudene du har bruk for og hvor mange du kan benytte deg av.

- Det med helsetjeneste er greit nok, men der er det alltid lang kø. Det er regler og unntak overalt, men for all del, bruk de tilbudene som finnes, sier Erik.

Høy rente

Etter seks og et halvt år har pedagogikk-studentene et stort studielån hengende over seg.

- Vi har vel nærmere 300 000 kroner i studielån. Det er utrolig at renten er vesentlig høyere enn på andre lån. I tillegg er stipendandelen for lav. Mener Lånekassen at vi skal leve på drøye 30 000 kroner i et halvt år? De fleste studentene må jobbe ved siden av. Lån og stipend dekker så vidt husleien, sier de.

Pedagogikk-studentene husker med gru tilbake til de første månedene som akademikere.

Bli kjent

- Jeg hadde et traumatisk møte med studiehverdagen. Alt var kjempestort og det var lett å gå seg vill i rutiner, rettigheter og muligheter, sier Erik.

De oppfordrer alle nye studenter om å glemme karakterjag og eksamenspress den første tida:

- Det viktigste er å bli kjent med studiestedet og dine medstudenter. Det er lett å bli ensom i det store studiemiljøet på universitetene. Spør de eldre studentene om råd, møt opp på treffgruppene og engasjer deg i studentaktiviteter!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media