Studerer Halimis psyke

Rettspsykiater Jofrid Nygaard skal granske Ridvan Halimis personlighet. Hennes vurdering kan avgjøre om han blir sperret inne på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

STAVANGER (Dagbladet): -  Den forklaringen hun avgir, kommer til å gå direkte på spørsmålet om forvaring, sier aktor Tor Christian Carlsen.

Han kan komme til å legge ned påstand om forvaring for fem av de tiltalte. I motsetning til en tidsbestemt fengselsstraff, kan en forvaringsdom i teorien forlenges i det uendelige.

Både Halimi, David Toska og Thomas Thendrup er underlagt psykiatrisk evaluering. Alle har fått besøk på cella av psykiatere, men Nygaard ville også se Halimi i vitneboksen.

Det synes Halimis forsvarer, Trygve Staff, er bra.

-  Det vitner om hennes grundighet. Professor Nygaard har stor autoritet, sier advokaten.

Fant DNA på AG3

I retten i går innrømmet Staffs klient at han stjal tre biler, som han solgte videre til David Toska. Bilene - en Saab 9-5, en Range Rover og en Volvo lastebil - ble brukt i ranet og deretter satt i brann i Stavanger. I to av dem avsatte Halimi DNA-spor.

Verre for Halimi er det at hans DNA ble funnet på avtrekkerbøylen på et AG3-gevær, som ble brukt under ranet. Halimis forklaring var at noen hadde lagt en kasse med skytevåpen i en garasje han hadde tilgang til, og at han tok på disse våpnene.

GRANSKER:  Professor i psykiatri, Jofrid Nygaard, vurderer Ridvan Halimis personlighet. Hennes syn vil veie tungt for retten når det gjelder forvaring, dersom Halimi blir dømt. Foto: Erling Hægeland
GRANSKER: Professor i psykiatri, Jofrid Nygaard, vurderer Ridvan Halimis personlighet. Hennes syn vil veie tungt for retten når det gjelder forvaring, dersom Halimi blir dømt. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Biologiske spor i en svart Volvo som Kjell Alrich Schumann hadde stjålet, forklarer Halimi slik:

-  Jeg skulle ha hjelp av noen til å stjele biler til Toska. To karer plukket meg opp i en svart Volvo. Ingen av dem var Schumann. Ham har jeg aldri sett før, sa Halimi i retten.

-  Aldri invitert

26-åringen framstilte seg som en biltyv og utstyrsleverandør, som riktignok besøkte Toska i Sandnes et par ganger.

Halimi sier han håpet at Toska skulle invitere ham med på ranslaget, men at invitasjonen aldri kom. Da ranet skjedde, hevder Halimi at han overnattet hos en kompis i Oslo, men nekter å fortelle hvem.

-  Når jeg er ferdig med denne saken, vil jeg ikke ha noen etter meg, sa Halimi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer