Studerte fyrlykter på Afrikas kyst

Oppvask i Vest-Agder etter fylkeskommunal reiseregning på 63.000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Heftig diskusjon om en reiseregning på 63.000 kroner til Mosambik har satt i gang en prinsipiell debatt i Vest-Agder: hvor langt og bredt og dyrt kan man tenke og reise på fylkeskommunens regning? Er det fylkeskommunens oppgave å lage en nasjonal plan for fyrstasjoner på Afrikas østkyst?

Fylkesrevisjonen skal nå granske den omstridte reiseregningen. Lederen i fylkeskommunens kontrollutvalg, Vidar Kleppe (Demokratene), har reagert kraftig på fyrstudieturen til tre fylkeskommunale sjefer. Det har også nyansatt fylkesrådmann Tine Sundtoft, som i følge Fædrelandsvennen allerede har satt i gang arbeid med å stramme inn reisereglene.

Men reiseleder og avdelingssjef Kjell Abildsnes forsvarer turen.

-Skal vi ha regional utvikling må vi tenke internasjonalt. Vi ønsker å utvikle internasjonale forbindelser til fyrmuseet på Lindesnes. Skal man pløye ny mark, må man også reise litt, sier Abildsnes til Fædrelandsvennen.

Han får støtte av leder i fylkeskommunens nærings,- samferdsels- og miljøkomite, Terje Damman (Høyre).

Det var i september avdelingssjefen dro på studietur i ni dager sammen med daglig leder for fyrmuseet på Lindesnes, Jo van der Eyden og sykmeldt fylkeskonservator Svein Mjaatvedt til koralløya Ihla de Mocambique.

Som Bryggen

En fyrstasjon her fra 1400-tallet står på Unescos verdensarvliste, med samme status som Bryggen i Bergen og den kinesiske mur. En av historiens aller største sjøfarere, Vasco da Gama, hadde den vesle øya som navigeringspunkt.

Det var pensjonert fylkeskonservator i Vest-Agder, Danckert Monrad-Krohn, som lanserte et samarbeidsprosjekt Lindesnes - Mosambik. Han arbeider med en nasjonal fyrverneplan for Mosambiks 39 fyrstasjoner og 24 fyrlykter. Avdelingssjef Abildsnes likte ideen - og det han fikk se på studieturen.

Både Abildsnes og lederen for fyrmuseet på Lindesnes skryter av det faglige utbyttet av studieturen. Avdelingssjef Abildsnes sier til Fædrelandsvennen at det også var et par tilleggsgevinster ved utflukten.

Delvis kompensasjon

Han regner turen for delvis kompensasjon for at han aldri har tatt ut en seks måneders studiepermisjon han hadde rett til - og at turen var viktig for å få den sykmeldte fylkeskonservatoren tilbake i jobb.

Den nye fylkesrådmannen understreker at det ikke har foregått noe ulovlig i forbindelse med den fylkeskommunale langturen.

MØNSTER FOR AFRIKA</B> Lindesnes fyr - landets eldste fra 1654 - er i fokus etter en fylkeskommunal studietur til Afrika for 63.000 kroner.