Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harvard-studie

Studerte parkeringsplasser:
- Coronaspredning siden august

En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. De har blant annet sett på biltrafikk og søketrafikk på internett.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Forskerne i studien, som ennå ikke er vurdert av andre forskere, har blant studert satelittbilder av parkeringsplassene på sykehus i Wuhan i Kina og søketrender på internett. Konklusjonen deres er at coronaviruset kan ha begynt å spre seg allerede i august i fjor, melder CNN.

Forskerne ved Harvard Medical School fant blant annet betydelig flere biler på parkeringsplassene ved fem sykehus i Wuhan i august i fjor sammenliknet med ett år tidligere. De fant også et oppsving i antall søk på Kinas søkemotor Baidu knyttet til infeksjonssykdommer.

Topp i desember

- Det var en kraftig økning i volumet fra august 2019 og det toppet seg i desember 2019, heter det i studien som ble ledet av John Brownstein ved Boston Children´s Hospital. Selv om den ennå ikke er publisert i et vitenskapelig tidsskrift, er den publisert på Harvards DASH-server, ifølge CNN.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Satelittbildene fra oktober 2018 viste for eksempel 171 biler på parkeringsplassen til et av Wuhans største sykehus, Tianyou sykehus. Ett år seinere var det 285 biler på samme sted.

Samtidig som sykehusene hadde svært mye biltrafikk, var det et oppsving i søkeord som «diaré» og «hoste» hos søkemotoren Baidu.

- Dette handler om å sette sammen et komplisert puslespill over hva som skjedde den gangen. Dataene er faktisk spesielt overbevisende fordi vi så en økning i folks søk på diaré, på nivåer vi ikke har sett historisk. Og vi vet nå at gastrointestinale symptomer er et svært viktig symptom på covid-19, sier Brownstein til CNN.

Denne måten å undersøke fenomener på brukes også av etterretningsbyråer.

Som influensasesongen

- For mange år siden publiserte vi en artikkel hvor vi viste at sykehus i Latin-Amerika opplevde en voldsom pågang i influensasesongen. Du kunne forutse influensasesongen ved å se på parkeringsplasser. Det var ideen bak studien, sier Brownstein.

Samtidig understreker han at det ikke er et definitivt bevis for at spredningen startet langt tidligere enn kinesiske myndigheter hevder.

- Men det bidrar til den voksende bevismengden for at ting skjedde før det ble offisielt kjent, forklarer forskeren.

Kinesiske myndigheter har hevdet at viruset ble oppdaget i Wuhan i november. Amerikansk etterretning ble i januar kjent med at viruset hadde spredd seg gjennom Wuhan, men fortsatt skulle det ta flere uker før det første tilfellet ble registrert i Seattle.

Så langt har pandemien nå tatt livet va mer enn 404 000 mennesker på verdensbasis. Mer enn sju millioner mennesker er registrert smittet.

INGEN BEVIS: Det foreligger ikke bevis for påstandene som at coronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina, fastslår WHOs akuttberedskapssjef Michael Ryan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!