Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Studie: - Halvparten får magesymptomer

Verken FHI eller WHO knytter fordøyelsesplager til coronaviruset. I en studie fra Kina oppgir nær halvparten av innlagte pasienter å ha magesymptomer.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er feber, hoste og pustevansker de tre mest typiske symptomene ved Covid-19-smitte.

En medisinsk ekspertgruppe i Wuhan, fastslår imidlertid nå at også fordøyelsessymptomer er noe som går igjen blant det de smittede har rapportert om av plager.

I en studie, publisert i The American Journal of Gastroenterology, der gruppa har analysert data fra 204 personer som fikk medisinsk behandling for Covid-19 i perioden 18. januar til 28. februar i år, konkluderes det med at nesten halvparten rapporterte om mageproblemer.

Pasientene, som besto av 107 menn og 97 kvinner, hadde gjennomsnittsalder på 54,9 år.

Under behandling på sykehus oppga 48,5 prosent av dem at de opplevde fordøyelsessymptomer.

Ikke luftveissymptomer

Magesymptomet som flest (83 personer) rapporterte om, var manglende matlyst. I tillegg oppga 29 personer at de hadde diaré.

Det påpekes også i studien, som er omtalt i Medical News Today, at sju pasienter med påvist Covid-19 ikke hadde noen luftveissymptomer, men likevel opplevde fordøyelsessymptomer.

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

Ekspertgruppa konkluderte med at personene uten fordøyelsessymptomer så ut til å bli raskere friske fra Covid-19 enn de som hadde fordøyelsessymptomer - og basert på disse funnene ga gruppa følgende anbefaling:

- Indeksen for mistanke må kanskje heves tidligere hos utsatte pasienter med fordøyelsessymptomer, framfor å vente på at respirasjonssymptomer skal dukke opp.

Påvirker matlyst
Fagdirektør i FHI, Frode Forland, forteller at, så vidt han kjenner til, er det få av dem som har testet positivt på covid-19 i Norge som oppgir å ha magesymptomer.

- Det er et lite framtredende symptom, sier Forland til Dagbladet.

Han presiserer at han ikke har kunnskap om i hvilken grad dette også gjelder innlagte pasienter.

Flere av dem som har fått coronaviruset i Norge har fortalt at de mistet smak- og luktesansen i en periode.

- Manglende smak- og luktesans kan påvirke matlysten, påpeker Forland.

Han fortsetter:

- Manglende matlyst er for øvrig et standardsymptom hos de fleste som opplever å bli syke av en infeksjon.

Forland understreker videre at det kan være vanskelig å plassere hvor smerter kommer fra når man er syk.

- Det er ikke uvanlig å oppleve smerter i magen når lungene blir infisert, for disse organene ligger rett i nærheten av hverandre, sier han.

- Oppmerksomme

- De vanligste symptomene på covid-19 er feber og hoste, men en del kan få milde symptomer med halsvondt og forkjølelse, sier lege Helena Niemi Eide ved FHIs avdeling for Smittevern og beredskap.

- En rekke andre symptomer kan forekomme, men er mindre vanlig. Dette gjelder også mageproblemer, som for eksempel diaré, legger hun til.

- I en stor oversikt fra Kina og WHO er diaré angitt hos bare 3,5 prosent av tilfellene, mens i rapporten om dødsfallene fra Italia, som publiseres jevnlig, er diaré angitt som symptom hos 8 prosent, sier Eide.

Hun mener at ettersom viruset fremdeles er ganske nytt, er det viktig at leger er oppmerksomme på symptomer pasienter med covid-19 har.

- Vi har fått melding om at også pasienter i Norge har hatt uspesifikke symptomer fra mage/tarm-systemet, selv om fremdeles hoste og feber er de vanligste symptomene, sier hun.

I Norge har 2619 personer nå fått påvist det nye coronaviruset.

Hele Norges coronakart