Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: 37 000 krefttilfeller kan unngås uten overvekt

Økt risiko for 13 krefttyper ved overvekt.

OVERVEKT: En nordisk forskningsstudie påviser at over ett tusen tilfeller av kreft hvert år kan avverges her i landet uten overvekt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
OVERVEKT: En nordisk forskningsstudie påviser at over ett tusen tilfeller av kreft hvert år kan avverges her i landet uten overvekt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom ingen i Norge var overvektige, hadde man unngått minst 37 000 krefttilfeller de neste tiårene - eller mer en ett tusen i året, ifølge en ny undersøkelse.

Risikoen for 13 krefttyper øker dersom man er overvektig, deriblant brystkreft, tykktarmskreft, endetarmskreft, eggstokkreft og leverkreft.

Studien er et samarbeid mellom flere nordiske forskere. Den er publisert i European Journal of Cancer og omtales i Dagens Medisin og VG.

Totalt i Norden mener forskerne at 205 000 krefttilfeller kan unngås uten fedme.

I Norge er det snakk om 37 245 tilfeller i perioden 2016 til 2045.

Forskerne understreker at det er urealistisk at man klarer å unngå alle tilfellene.

- Men vi kan vise at en reduksjon i overvekt og fedme kan føre til færre krefttilfeller, skriver Therese Andersson, assisterende professor ved Karolinska institutet i Stockholm og førsteforfatter på studien, i en epost til VG.

(NTB).