HALVPARTEN VAR ALLERGISKE: Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie. Foto: NTB Scanpix
HALVPARTEN VAR ALLERGISKE: Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie. Foto: NTB ScanpixVis mer

Matallergi

Studie: Bare halvparten av matallergikerne var allergiske

Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie.

To av ti voksne i USA tror de har en matallergi. Dette er nesten dobbelt så mange som faktisk har fått en bekreftet diagnose, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.

I studien, som er basert på spørreundersøkelser blant over 40 000 innbyggere, oppga 10,8 prosent å ha en bekreftet matallergi. Blant dem som trodde de var allergiske, rapporterte mange om symptomer som ikke stemmer med ekte matallergi, skriver Forskning.no.

Dette er kjent problemstilling fra de fleste vestlige land, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

- En europeisk studie viser at 5,9 prosent mener de selv har matallergi, mens kun 2,6 prosent kan bekreftes ved enten overbevisende sykehistorie eller ved positiv kostprovokasjon, opplyser Landaas til forskning.no.

Stemmer med norske studier

Ved en kostprovokasjon får pasienten ulike typer mat under kontrollerte forhold slik at leger kan se om det virkelig kommer en allergisk reaksjon.

Christine Henriksen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til noen lignende studier av voksne i Norge. Men resultatene stemmer med norske studier på barn, bekrefter hun.

- At langt flere tror de er allergiske enn antallet som har fått det bekreftet fra legen, stemmer godt overens med det vi vet fra før, sier hun til Forskning.no.

Hun mener den totale forekomsten av matallergier sannsynligvis er enda lavere i virkeligheten, siden studien bare baserte seg på spørreundersøkelse.