Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: Blodtype beskytter mot corona

En omfattende studie har for første gang funnet en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Forskere fra flere land, deriblant Norge, har analysert prøver fra nesten 2000 koronasyke i Italia og Spania.

- Det vi lurte på, var om det er noe i genene våre som har betydning for om man blir alvorlig syk, sier professor Johannes Hov ved Universitetet i Oslo til NRK.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Blodtype

Hov, som også er lege ved Oslo universitetssykehus, er medforfatter på den omfattende studien. Han forteller at målet for undersøkelsene har vært å finne ut hvorfor noen får alvorlige komplikasjoner ved en koronainfeksjon, mens andre ikke får det.

- Det er mange som blir smittet av dette viruset, men bare noen få som blir virkelig syke. Blant dem som blir alvorlig syke, er det mange som får alvorlig sykdom i lungene, sier forskeren.

Nå er arbeidet med studien sluttført, og et av de viktigste funnene forskerne gjorde var at det var færre alvorlig syke personer som hadde blodtype 0.

- Det er en beskyttende faktor, fastslår forskeren, som sier at man har rundt 30 prosents mindre sjanse for å bli alvorlig syk om man har denne blodtypen.

POSITIV: Onsdag 20. mai fortalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Andre funn

Studien viser også at visse blodtyper gir en økt risiko for alvorlige lungesykdommer om man blir syk av covid-19. Dette gjelder blodtypene A eller AB.

- Fortsatt er det mange med blodtype 0 som blir alvorlige syke, understreker Hov.

Funnene skal nå brukes i det videre arbeidet med å finne nye alternative behandlinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!