Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lufttørkere for hender

Studie: Disse blåser bakterier overalt

Suger inn smittestoffene, for så å spy dem ut igjen, ifølge forskerne.

- SPRER SMITTESTOFFER: Håndtørkere sprer smittestoffer både utover brukeren og toalettrommet, ifølge den nye studien. Foto: Stanislaw Mikulski / Shutterstock / NTB Scanpix
- SPRER SMITTESTOFFER: Håndtørkere sprer smittestoffer både utover brukeren og toalettrommet, ifølge den nye studien. Foto: Stanislaw Mikulski / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tiåra er det blitt mer og mer vanlig å finne lufttørkere for hender på toaletter rundt omkring. I mange tilfeller er de eneste alternativ til å tørke hendene etter et dobesøk.

Men flere undersøkelser konkluderer like fullt med at lufttørking ikke nødvendigvis går hånd i hånd [utilsiktet ordspill] med god håndhygiene. Og en ny amerikansk studie, publisert denne måneden i magasinet Applied and Environmental Microbiology kommer til at:

  • Den toalettbesøkendes hender kan ha en betydelig mengde bakterier på hendene etter bruk av en lufttørker.
  • Toalettgjesten kan dessuten ha fått på seg en betydelig mengde bakterier over hele kroppen etter tørkingen.
  • Bakteriene og sporene kan spres rundt i bygningen og igjen avsettes på hender under lufttørking.

De suger også

Alt dette bunner i at håndtørkere ikke bare blåser ut luft - de suger også inn en tilsvarende mengde for å skape lufttrykket. Når de gjør dette, drar de med seg all slags mikroorganismer som finnes på toalettet, og som stammer fra f.eks. doskåla eller huden på brukerne.

Etter å ha blitt spredt ut i rommet, f.eks. når dogjesten trekker ned, blir bakteriene trukket inn i håndtørkeren, som så blåser mikroorganismene ut igjen, ut over gjesten og ut i rommet.

Forskerne ved University of Connecticut School of Medicine minner om tidligere studier, som har vist at lufttørkere kan flytte bakterier fra hendene og ut i lufta, og til og med avsette bakterier på nyvaskede hender.

36 plater

Vitenskapsfolkene undersøkte universitetets egne toaletter, og fant at håndtørkerne lagde usynlige bakterielle «motorveier» i lufta ved hjelp av luftstrømmen. Og ved siden av å lande overalt i toalettrommet, ble de spredt også til andre deler av bygningen, takket være utblåsningslufta.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 10.03.2015 VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer Vis mer

For å undersøke dette fenomenet nærmere la de ut 36 plater dekket av glukose (druesukker) på toalettene, under ulike forhold - blant annet med lufttørkerne på og av.

Funnene:

  • Plater som ble utsatt for håndtørkerluft i 30 sekunder, inneholdt mellom 18 og 60 bakteriekolonier, blant annet av typen Bacillus subtilis, som fins i magen hos mennesker.
  • Plater som ble utsatt for toalettluft i 2 minutter uten at håndtørkerne var på, hadde svært få bakterier, i gjennomsnitt færre enn én koloni.
  • Plater utsatt for toalettluft sirkulert av ei lita vifte i 20 minutter, inneholdt 12-15 kolonier.
  • Det ble funnet svært få bakterier inni håndtørkernes munnstykke.

- Dannes ikke inni tørkeren

Det siste punktet er sentralt, ettersom det motsier hypotesen om at bakteriene som blåses ut i rommet, har akkumulert inni håndtørkeren. Alternativet er at mikroorganismene allerede befinner seg på toalettet og blir spredt av sirkulert luft.

Forskerne fant for øvrig ut at ved bruk av HEPA-filter ble antallet bakterier spredt i lufta betydelig redusert, ned til en fjerdedel. Like fullt viste det seg umulig å fjerne alle sykdomsbærere.

Flere studier har konkludert med at håndtørkere, spesielt de av jet-typen - der man stikker hendene nedi tørkeren - er årsak til bakteriespredning. En studie ved Universitetet i Leeds fra 2014 fant at det er 27 ganger flere bakterier i lufta rundt en jetlufttørker enn rundt dispensere for papirhåndklær.

I tillegg fant forskerne stor sjanse for å bli smittet av bakterier fra tidligere brukere av tørkerne.

Gniing ikke lurt

En studie ved Universitetet i Bradford i 2010 kom til at det særlig er det å gni hendene mot hverandre under en varmlufttørker som saboterer håndhygienen. Årsaken er at man da drar opp bakterier fra porene til hudoverflata.

Også denne studien kom til at tørkepapir er best med tanke på å bli kvitt bakterier på hendene.

- En bør foretrekke toalett der det er engangstørkehåndklær. Jeg vet ikke om noe norsk sykehus som har lufttørkere, uttalte Bjørg Marit Andersen, professor og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, til Forskning.no i 2014.

Seniorrådegiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet påpekte imidlertid overfor samme nettsted at forskningen ikke er entydig; flere studier også går i favør av lufttørkere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!