Studie: Folk med liten kunnskap om politikk tror de kan mye

Ian Anson ble inspirert av Trump-presidentskapet til å teste Dunning-Kruger-effekten.

KAN MINDRE ENN MAN TROR? 2606 amerikanere ble stilt fem spørsmål om politikk og ble deretter bedt om å rangere seg selv. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KAN MINDRE ENN MAN TROR? 2606 amerikanere ble stilt fem spørsmål om politikk og ble deretter bedt om å rangere seg selv. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En artikkel fra et tidsskrift i sosialpsykologi fra 1999 har hatt en renessanse de siste åra.

David Dunning og Justin Kruger publiserte for 20 år siden artikkelen «Inkompetent uten å være klar over det: Hvordan vanskeligheter med å anerkjenne sin egen inkompetanse fører til oppblåst selvvurdering» i Journal of personality and social psychology.

Fenomenet fikk navnet Dunning-Kruger-effekten etter de to forskerne, og beskriver hvordan de som vet minst ofte overvurderer egen kunnskap, mens - i litt mindre grad - de med mye kunnskap overvurderer andres kunnskap.

- Skrev bombastisk om valget

Ian Anson er universitetslektor ved University of Maryland, og ble interessert i fenomenet etter å ha fulgt med på diskusjoner i sosiale medier i tiden før Donald Trump ble valgt til president.

- Jeg følger en del som driver med politisk psykologi som var fascinerte av Dunning-Kruger-tendensene hos en del synsere i sosiale medier - hvor bombastiske de var når de skrev om valget, sier han til Psypost, som først skrev om artikkelen.

Han peker på at flere på et tidspunkt etter valget begynte å referere til Trumps presidentskap som Dunning-Kruger-presidentskapet, etter som, ifølge Anson, det virker som om Trump uttaler seg veldig selvsikkert om temaer det kan virke som om han kan lite om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer