<strong>FRIKJENT:</strong> Ibuprofen, som blant annet finnes i det populære smertestillende medikamentet Ibux, frikjennes i en ny dansk studie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRIKJENT: Ibuprofen, som blant annet finnes i det populære smertestillende medikamentet Ibux, frikjennes i en ny dansk studie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Coronavirus:

Studie frikjenner ibuprofen

I starten av coronautbruddet advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at ibuprofen og såkalte NSAID-er kunne forverre symptomene for personer smittet med coronaviruset.

Publisert

WHO gikk kort tid etter ut og trakk advarselen, blant annet begrunnet med at organisasjonen ikke kjente til publiserte vitenskapelige data om emnet.

- Nå, basert på tilgjengelig informasjon på nåværende tidspunkt, advarer ikke WHO mot å bruke ibuprofen, skrev WHO i en uttalelse to dager etter første advarsel.

TEMPO: Nå skal Folkehelseinstituttet øke tempoet på arbeidet med å planlegge for vaksinering i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke forbundet med dødsfall

En dansk studie, som er et samarbeid mellom blant annet Det danske Lægemiddelverket og Syddansk Universitet, har sett nærmere på betennelsesdempende legemidler (NSAID), som ibuprofen, ved coronasykdom, og konklusjonen ble torsdag publisert på Lægemiddelverkets nettsider:

- Bruken av ibuprofen og andre smertestillende legemidler er ikke forbundet med dødsfall eller forverring av symptomer hos pasienter smittet med coronavirus, slik det ble rapportert bekymring for av noen medier og på sosiale medier tilbake i mars, heter det i rapporten.

Verken Statens legemiddelverk her hjemme, eller europeiske legemiddelmyndigheter, endret sine anbefalinger etter WHOs advarsel i mars.

<strong>AVVISER:</strong> Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket avviser at ibuprofen gir økt risiko for alvorlige coronasymptomer. Foto: Berit Roald / Scanpix
AVVISER: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket avviser at ibuprofen gir økt risiko for alvorlige coronasymptomer. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Ikke risiko

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk kjenner til studien, og sier til Dagbladet at så lenge man bruker legemiddel som for eksempel Ibux på en fornuftig måte, er det ingen økt risiko å bruke det ved coronasmitte.

- Det er nokså klart at det ikke er noen risiko å bruke Ibux og disse legemidlene i forbindelse med corona. Det ser ikke ut til å gi noen risiko for komplikasjoner.

Ifølge dansk TV 2 har 9 326 coronasmittede dansker deltatt i studien mellom 27. februar og 29. april. Av dem var det 248 personer som inntok betennelsesdempende legemidler.

Resultatet viser at i de to gruppene, hvor den ene fikk ibuprofen og den andre ikke, var det i prosent samme antall dødsfall og innleggelser på intensivavdeling. Imidlertid var det flere i gruppen som ikke fikk ibuprofen, som ble innlagt på sykehus - henholdsvis 21 prosent og 25 prosent, ifølge studien.

LUFTVEISINFEKSJONER: NHO er bekymret foran høsten, hvor det kommer flere luftveisinfeksjoner med samme symptomer som covid-19. Reporter: Frode Andresen. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Mye dårlig forskning

Ifølge Madsen har det siden coronapandemiens frambrudd florert teorier om en rekke forskjellige legemidler - blant annet blodtrykksmedisin.

- Det var en debatt om de vanligste blodtrykksmedisinene kunne forverre sykdommen og gi et mer alvorlig forløp. Det har også blitt avkreftet, og svaret var vel heller at det beskytter mot å utvikle den mest alvorlige formen for sykdom, med for eksempel lungeskader, sier han og legger til:

- Det er nok en av de lærdommene man skal ta så langt, at det har kommet fram masse dårlig forskning med ulike teorier i løpet av pandemien. Det har vært et kappløp om å få publisert mest mulig, og vi har jo sett at en del artikler har måttet trekkes tilbake fordi metoden har vært for svak, mens andre har blitt trukket tilbake fordi det har vært direkte fusk.

Til tross for at for eksempel Ibux ikke gir noen økt risiko for komplikasjoner i forbindelse med coronasykdom, er Madsen likevel klar på at Paracet bør være førstevalget.

- Det er fordi, at når paracetamol brukes riktig, gir det veldig lite bivirkninger. Det kan også brukes i alle aldrer og av gravide. NSAID-ene skal ikke brukes av gravide, og går heller ikke så godt sammen med legemidler for blant annet høyt blodtrykk, hjertesvikt og andre alvorlige sykdommer. Derfor bør Paracet alltid være førstevalget, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer