Kaffe og te:

Studie: Gladnyhet for kaffeelskere

Etter å ha studert 365 000 personer i alderen 50-74 år, kan forskere komme med gode nyheter for te- og kaffedrikkere.

NY STUDIE: Forskere kommer med nye funn i studie på mennesker som drikker kaffe og te. Shutterstock / NTB
NY STUDIE: Forskere kommer med nye funn i studie på mennesker som drikker kaffe og te. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Å drikke kaffe eller te kan være knyttet til en lavere risiko for hjerneslag og demens, ifølge den største studien av sitt slag, melder The Guardian.

Hjerneslag forårsaker rundt elleve prosent av dødsfall på verdensbasis, ifølge WHO, mens demens er en av verdens største helseutfordringer – 130 millioner forventes å leve med det innen 2050.

Fulgt i mer enn ti år

I forskningen ble 365 000 personer i alderen mellom 50 og 74 år, fulgt i mer enn et tiår. Ved starten rapporterte deltakerne, som var involvert i UK Biobank-studien, selv hvor mye kaffe og te de drakk.

I løpet av forskningsperioden utviklet 5079 av dem demens og 10 053 fikk minst ett slag.

Forskere fant at personer som drakk to til tre kopper kaffe eller tre til fem kopper te om dagen, eller en kombinasjon av fire til seks kopper kaffe og te, hadde den laveste risikoen for hjerneslag eller demens.

KAFFEFILTER-TRIKS: Visste du at kaffefilter kan brukes til helt andre ting, enn til å lage kaffe med? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Resultatene

De som drakk to til tre kopper kaffe, og to til tre kopper te daglig, hadde 32 prosent lavere risiko for å få slag. Disse personene hadde 28 prosent lavere risiko for demens sammenliknet med de som ikke drakk te eller kaffe.

Forskerne har publisert studiet i det medisinske tidsskriftet PLOS Medicine, hvor de skriver: «Funnene våre antyder at moderate inntak av kaffe og te separat eller i kombinasjon, er assosiert med lavere risiko for slag og demens».

Imidlertid informerer forskerne om at studien deres gjenspeiler et relativt sunt utvalg i forhold til den generelle britiske befolkningen, noe som kan begrense muligheten til å generalisere disse resultatene.

Norsk ekspert: - Kjempestor studie

- Dette er en kjempestor studie, men ikke den første som har sett på sammenhenger mellom kaffe og te med demens og slag.

Det sier NTNU-professor Olav Spigset, som jobber ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, til Dagbladet.

Han gjør det klart at litteraturen har større sprik om hvordan koffein påvirker menneskers helse. Men i denne studien er Spigset imponert over hvor mange faktorer Biobank har tatt hensyn til.

- Effekten er analysert etter alle kunstens regler, i den forstand at man har prøvd å håndtere alle andre faktorer hos testkandidatene som kan påvirke risikoen for demens og slag. Det er en grundig undersøkelse og blant de beste studiene når det kommer til teknisk utførelse.

- Hjelper lite

På tross av de gode resultatene fra studien sier Spigset at reduksjonen for slag og demens på 32 og 28 prosent, ikke utgjør en særlig stor forskjell.

- Det høres mye ut, men det er egentlig veldig lite. Det er tross alt bare en liten andel av befolkningen som får slag og blir demente i løpet av en ti-femten års periode.

- Om 750 personer begynner å drikke kaffe eller te to til tre ganger om dagen, vil én person unngå å bli dement i løpet av de neste 10-15 åra. Det samme gjelder med 250 personer for slageffekten.

PROFESSOR: Olva Spigset har uttalt seg om forskning på koffein en rekke ganger. Han mener man enda ikke kan konkludere hvordan koffein påvirker mennesket. Foto: NTNU
PROFESSOR: Olva Spigset har uttalt seg om forskning på koffein en rekke ganger. Han mener man enda ikke kan konkludere hvordan koffein påvirker mennesket. Foto: NTNU Vis mer

- Rart biologisk

Spigset synes at det særlig er en ting fra studien er noe merkelig. Han noterer seg at resultatene viser at det er en mindre risiko for demens og slag om man drikker to til tre kopper.

- Samtidig finner de at det er en høyere risiko for å bli påvirket negativt helsemessig om man drikker seks kopper eller mer. Det er uvanlig at biologiske sammenhenger fungerer slik. Det er vanligere at null inntak er best, og så blir det farligere og farligere jo mer man får i seg. Eller at null inntak gir høyest risiko, og at risikoen blir lavere jo mer man tar.

- Det kjedelige svaret mitt om denne studien blir at vi trenger flere studier før man kan konkludere noe sikkert om helseeffekten av koffein.

- Ikke drikk for mye

Selv om det er mulig at kaffe og te kan være beskyttende mot hjerneslag, demens og demens etter slag, sier forskerne i studien at årsakssammenheng ikke kan konkluderes som helt sikkert.

De gjør det også klart at det ikke lønner seg å drikke over fem kopper kaffe om dagen, spesielt ikke over seks kopper.

«Når kaffeforbruket kom opptil sju eller åtte kopper om dagen, var risikoen for hjerneslag større enn for personer som ikke drakk kaffe, og ganske mye høyere enn for de som drakk to eller tre kopper om dagen».

Nordmenns konsumering

Ifølge FHI konsumerer nordmenn koffein som tilsvarer cirka 300 mg daglig i gjennomsnitt. Menn drikker litt mer kaffe enn kvinner, mens kvinnene drikker noe mer te enn menn.

FHI skriver at voksne nordmenns største kilde til koffein er kaffe. Beregningene viste at mer enn halvparten av voksne fikk i seg mer koffein daglig enn EFSAs grense for søvnforstyrrelse, mens de med høyt inntak også overskred grensa for generelle helseeffekter.

Beregningene viste at mer enn halvparten av voksne fikk i seg mer koffein daglig enn EFSAs grense for søvnforstyrrelse, mens de med høyt inntak også overskred grensa for generelle helseeffekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer