Studie: Kan måtte ta vaksiner regelmessig for effekt

Hvis en coronavaksine blir EU-godkjent og havner på markedet, kan det bli nødvendig å ta den regelmessig for å oppnå effekt, viser en verdensledende studie.

DÅRLIG NYTT: En verdensledende studie kan være dårlig nytt for ledende vaksinekandidater mot coronaviruset. Foto: Mario Tama / Getty Images/ AFP / NTB
DÅRLIG NYTT: En verdensledende studie kan være dårlig nytt for ledende vaksinekandidater mot coronaviruset. Foto: Mario Tama / Getty Images/ AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en omfattende REACT-2-studie som britiske forskere ved Imperial College London står bak, kommer det fram at folk som er smittet av coronaviruset ser ut til å miste antistoffene langt raskere enn tidligere antatt.

Forskerne har, på oppdrag for den britiske regjeringen, studert antistoffnivået hos et befolkningsutvalg på 365 000 personer i Storbritannia etter at den første bølgen brøt ut i mars og april, mellom juni og september.

Totalt falt antistoffnivået hos befolkningsutvalget med hele 26 prosent etter perioden på tre måneder, viser studien.

Stort fall

Studien fant at antistoffnivået hos befolkningsutvalget falt raskest innen de seks første ukene av perioden. Her er noen av nøkkelfunnene:

  • Seks prosent av et befolkningsutvalg på 365 000 personer utviklet antistoffer etter den første bølgen. Fra juni til september hadde bare 4,4 prosent av utvalget fortsatt antistoffer.
  • Nedgangen i antistoffer gikk raskere hos dem med underliggende sykdommer eller andre behov for skjerming – dem 75 år og eldre – enn dem i aldersgruppen 18 til 21 år.

Dermed kan det bli vanskelig å oppnå flokkimmunitet med en vaksine som utvikler antistoffer, viser studien. Hvis en slik vaksine havner på markedet, kan det bety at man må ta den flere ganger, opp mot hver sjette måned, for å få opp et effektivt nivå med antistoffer igjen for å oppnå effekt, slår forskerne fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer