Kvinners sexliv:

Studie knuser sex-myte

Forskerne ble positivt overrasket da de undersøkte kvinners tilfredshet med sexlivet etter fødsel.

INGEN FORSKJELL: Mange tror at vaginal fødsel går ut over sexlivet. Men stemmer det? Foto: Shutterstock / NTB
INGEN FORSKJELL: Mange tror at vaginal fødsel går ut over sexlivet. Men stemmer det? Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forskere ved Karolinska institutet og universitetet i Bristol har undersøkt om kvinners sexliv blir svekket etter vaginal fødsel sammenliknet med keisersnitt.

- Mange kvinner er redd for at vaginal fødsel vil påvirke sexlivet negativt, og velger derfor keisersnitt, har Viktor H. Ahlqvist uttalt til forskning.se.

Han tar doktorgrad i emnet og er blant forskerne som har stått i spissen for studien, som har blitt publisert i det internasjonale gynekologi-tidsskriftet BJOG.

14.500 kvinner ble spurt om hvor fornøyd de var med sexlivet og hvor ofte de hadde sex etter å ha født. Kvinnene skulle også svare på om de opplevde smerter etter samleie.

Overraskende funn

Og funnene overrasket forskerne positivt: Det viste seg at begge grupper var like fornøyd med sexlivet og at kvinnene hadde samleie like ofte.

Studien knuser dermed myten om at vaginal fødsel påvirker kvinners sexliv negativt.

- Vi ble overrasket over at forskjellene i seksuelt velvære var så små mellom kvinner som fødte på forskjellige måter. Det rapporteres ofte at kvinner i samråd med klinikker velger å ta keisersnitt fordi de tror at vaginal fødsel vil påvirke sexlivet deres. Våre data støtter ikke dette, og det kom som en positiv overraskelse, sa Viktor Ahlqvist til nettstedet i august.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer